U trendu

Agencija za borbu protiv korupcije: Još proveravamo Malog

Agencija za borbu protiv korupcije i dalje proverava gradonačelnika Beograda Sinišu Malog zbog navoda da je kao direktor dve ofšor firme kupio 24 stana u Bugarskoj, ali nije želela da dostavi nijedan podatak o tome dokle je sa proverom stigla, saopštila je danas Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

KRIK je naveo da im je agencija rekla i da informacije o tom slučaju neće biti dostupne javnosti dok postupak ne bude završen.

Agencija je pokrenula postupak nakon KRIK-ovog pisanja da je Mali kao direktor dve ofšor firme sa Britanskih devičanskih ostrva kupio 24 stana u luksuznom bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“.

KRIK je naveo da je Mali u ime ofšor firmi kupio bugarske kompanije u čijem su vlasništvu bili stanovi. Tokom 2012. i 2013. godine, dok je bio savetnik za ekonomiju tadašnjeg prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića, kupovao je i prodavao stanove.

U tekstu je navedeno da je Mali naredne godine imenovan za gradonačelnika Beograda, a jedan apartman prodao je u maju 2015. Njegova advokatica je, u danima nakon objavljivanja priče, podnela dokumenta bugarskom registru i tražila da se Mali odatle izbriše kao zastupnik ofšor firmi i da ona bude upisana umesto njega.

Prošle nedelje, registar je odbio ova dokumenta, pa se Mali i dalje zvanično vodi kao direktor ofšor firmi i upravlja stanovima vrednim više od pet milion evra. Ne zna se ko je pravi vlasnik ofšor firmi za koje Mali radi.

Nakon što je KRIK objavio priču, Mali je rekao da je njegov potpis na dokumentima falsifikovan i to za period pošto je postao gradonačelnik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je obećao da će slučaj biti ispitan do kraja, kao i da Siniša Mali neće ostati na mestu gradonačelnika, ako se utvrdi da je direktor ofšor kompanija i da je prekršio zakon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.