U trendu

Dačić: Suspenzija sporazuma o ZSO nezabeleženo izigravanje dogovora

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas na sednici Saveta bezbednosti UN da odluka kosovskog Ustavnog suda da suspenduje sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština predstavlja nezabeležen slučaj izigravanja dogovora postignutih uz posredovanje EU. 

„Iskoraci u pravcu unilateralizma poput zahteva za prijem Kosova u Unesko i primeri izigravanja postignutih dogovora poput suspenzije sporazuma o uspostavljanju ZSO nisu put u dobrom pravcu. Dijalog kao način rešavanja svih otvorenih pitanja nema i ne sme imati alternativu“, rekao je Dačić na sednici na kooj je razmotren najnoviji redovni izveštaj Generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o Kosovu.

Dačić je ocenio da je „celovita i posvećena implementacija postignutih dogovora od stane svih involviranih aktera od suštinskog značaja za dalji uspešan tok procesa dijaloga“ a da je  težina ovakve odluke Prištine „još je veća kad se uzme u obzir da je njeno objavljivanje usledilo neposredno nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom komisijom“.

Dačić je ocenio da je Priština upravo suprotno onome što se navodi u izveštaju Evropske komisije o napretku, poslala jasnu poruku svima da ne poštuje dogovore i preuzete obavezei da nema nameru da omogući iole bolji život i osnovna ljudska prava Srbima.

Prema njegovim rečima, ključno je pitanje kako će na to reagovati prvo Evropska komisija,  EU, i Savet bezbednosti UN.

Srpski ministar je rekao da je Srbija snažno posvećena dijalogu sa predstavnicima Prištine koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i da je to „odraz čvrstog opredeljenja za aktivan doprinos unapređenju političke i ekonomske stabilnosti regiona Zapadnog Balkana, kao i rešavanju svih preostalih otvorenih pitanja isključivo političkim i diplomatskim sredstvima“.

Uz ocenu da su političke, društvene i ekonomske prilike u kojima živi srpska  zajednica na Kosovu i  dalje vrlo složene, Dačić je naveo da Srbija očekuje od međunarodne zajednice, pre svega UN, kontinuiranu pomoć na putu izgradnje poverenja, za koje duboko veruje da je jedini čvrst temelj za uspostavljanje normalnog života za sve na Kosovu i Metohiji. 

„Prisustvo i delovanje UNMIK od ključnog je značaja za Republiku Srbiju, budući da je okvir UN, zasnovan na rezoluciji SB UN 1244, garant statusne neutralnosti međunarodnog prisustva na Kosovu i Metohiji. Imajući u vidu ukupnu političko-bezbednosnu situaciju, kao i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, smatramo da UNMIK mora ostati aktivno angažovan u Pokrajini u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom“, ocenio je Dačić.

On je izrazio očekivanje da će, UNMIK nastaviti sa sprovođenjem svog mandata u skladu sa rezolucijom SB UN 1244 i novom šefu Misije UNMIK, gospodinu Zahiru Taninu zaželo puno uspeha u radu.

Dačić je naveo da sa žaljenjem mora i ovaj put da konstatuje, da uprkos dugogodišnjem prisustvu međunarodne zajednice, na Kosovu ne postoje osnovni uslovi za nesmetani i održivi povratak interno raseljenih.

Podsećajući da se Srbija i dalje nalazi na prvom mestu u Evropi po broju interno raseljenih, Dačić je izrazio žaljenje što taj problem nije u Izveštaju nije dobio prostor i pažnju koju zaslužuje.

On je ocenio da praksa da se posebno poglavlje Izveštaja posveti Severu Kosova, može stvoriti utisak da je stanje južno od Ibra zadovoljavajuće i da je stoga neophodno da se u naredni Izveštaj uključi iscrpan pregled situacije u kojoj žive Srbi, Goranci i pripadnici drugih ne-albanskih zajednica u tom delu Kosova i Metohije. 

Dačić je ocenio da su i danas imovinska prava Srba ugrožena na celom Kosovu, posebno prodajom preduzeća u srpskim sredinama i da se time eliminišu mogućnosti za ekonomsku egzistenciju sredina u kojima žive Srbi, i dovodi u pitanje povratak.

Takodje upozorio je da je nedostatak efikasnog mehanizma za povraćaj uzurpirane imovine, pored odsustva bezbednosti, jedan od najvažnijih činilaca koji otežava i ograničava povratak.

Podsećajući da napadi na spomenike verske i kulturne baštine nikada nisu prestali Dačić je zatražio dalje intenzivno angažovanje međunarodne zajednice u njihovoj fizičkoj i pravnoj zaštiti.

Dačić je sednicu iskoristio i da najoštrije osudi nedavne terorističke napade u Parizu i Bejrutu, kao i obaranje ruskog putničkog aviona iznad Sinaja i ocenio da terorizam i ekstremizam oličeni u Islamskoj državi i drugim terorističkim organizacijama predstavljaju pretnju koja nalaže globalni odgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.