U trendu

Državni vrh Srbije nepoželjan u Potočarima

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je odluka opštine Srebrenica da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima zbog negiranja genocida i nepoštovanja žrtava i njihovih porodica licemeran potez.

„To je licemeran potez, jer su godinama zvali državnike Srbije da dodju u Srebrenicu. Skupština Srbije je jedini parlament u regionu koji je doneo akt koji osudjuje genocid u Srebrenici, i ovo sada je jedan korak unazad. Bošnjaci treba da se odluče šta hoće“, rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

Sa druge strane, mandatar Aleksandar Vučić smatra da predstavnice udruženja „Majke Srebrenice“ imaju pravo da ne žele prisustvo delegacije Srbije na komemoraciji žrtvama u tom gradu i da on to poštuje.

Vučić nije želeo da ulazi u razloge stava načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića tim povodom, ali je dodao da su oni u Srbiju uvek dobrodošli.

„Oni su kod nas uvek dobrodošli. A i mi smo bili kod njih… Ne bih da ulazim u njihove razloge, koji mogu da budu i unutar-političke prirode“, rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa članovima Američke privredne komore u Srbiji.

Vučić je dodao da je Duraković uvek dobrodošao u Srbiju i da ga „doživljava kao prijatelja Srbije“.

Organizacioni odbor za obeležavanje godišnjice genocida u Srebrenici odlučio je ranije da je državni vrh Srbije nepoželjan 11. jula na komemoraciji u Potočarima zbog, kako je navodene, negiranja genocida i nepoštovanja žrtava i njihovih porodica.

Kako je za list Danas izjavio načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, porodice srebreničkih žrtava donele su takvu odluku zbog dogadjaja tokom prošlogodišnje posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima.

„To je bio pokušaj žrtava da pruže ruku i iskreno krenemo napred. Medjutim, stav je većine porodica da prisustvo negatora genocida unosi nervozu i dolazi do skandala koji zasene ono što je nama svetije od bilo čega, a to je dženaza i komemoracija za žrtve genocida“, rekao je Duraković.

Tokom obeležavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici prošle godine, grupa ljudi okupljenih na komemoraciji u Potočarima kamenovala je delegaciju koju je predvodio premijer Aleksandar Vučić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.