U trendu

DS nema odgovornost za prvatizacije

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da optužbe za odgovornost za loše privatizacije u Srbiji, koje su se mogle čuti iz Odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) tokom današnje rasprave u Skupštini Vojvodine, nemaju nikakve veze ni sa parlamentarnom većinom u toj instituciji, ni sa Demokratskom strankom (DS).

Skupština Vojvodine na današnjoj sednici razmatra predloge amandmana na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje je usvojila Pokrajinska vlada.

Pajtić je rekao da su od 24 sporne privatizacije na koje je Evropska unija ukazala, 23 bile obavljene kada je DS bila u opoziciji, a jedna je sudskim putem bila izvršena za vreme kada je DS imala odgovornost.

„Ako govorimo o budućnosti, onda govorimo o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu i amandmanima Pokrajinske vlade na njega, a ako se vraćamo u prošlost onda treba da pričamo o 12 godina funkcionisanja Agencije za privatizaciju“, rekao je Pajtić obraćajući se poslaniku SNS Vladimiru Galiću, koji je na čelu te institucije bio šest meseci.

Tokom rasprave sa Galićem, Pajtić je rekao da je pominjanje privatizacija samo pokušaj „etiketiranja, posebno ove parlamentarne većine koja je u tom procesu bila potpuno nedužna“.

„Niko ovde nije vodio ni Agenciju za privatizaciju, niti ima odgovornost za privatizacije, nego treba da govorimo o zakonu i amandmanima i o tome da je nedopustiva prodaja državnog zemljišta, pa neću dozvoliti zamenu teza“, izjavio je Pajtić tokom rasprave sa Galićem.

Poslanik SNS Vladimir Galić rekao je da DS treba da oseća neku vrstu stigme kada se radi i ovoj temi, jer je za njenog mandata donet Zakon o privatizaciji, Zakon o prodaji imovine putem javne auikcije iz 2000. i 2001. godine, kao i ubrzani postupak privatizacije.

„Ministri koji su bili u vladi ispred DS su to doneli i tako je započela skandalozna privatizacija u Srbiji. Zato se takve stvari spočitavaju nekim političarima, i treba raspravljati o tome ko je dao potku, zakonska rešenja, ko je smislio postupak i način privatizacije, kao i ko nije dozvoljavao da se on promeni, a to je DS“, rekao je Galić.

Pajtić je na ove optužbe odogovrio da je te zakone doneo DOS, u kojoj su radili DS, Demokratska stranka Srbije (DSS) i druge političke organizacije, te da je Galić ispred DSS dobio mesto u Agenciji za privatizaciju upravo učestvujući u tim procesima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.