U trendu

EU se bolje vidi kroz lokalne medije

Pomoćnica direktora za komunikacije i obuku Kancelarije za evropske integracije Ivana Djurić ocenila je danas da se mediji u Srbiji ne bave dovoljno životnim temama vezanim za pristupanje Srbije EU, koje gradjane najviše interesuju i kojih se to najviše tiče.

Prema njenim rečima, lokalni mediji u prilozima o svakodnevnom životu bolje sagledavaju teme o EU od interesa za gradjane.

„Za razliku od lokalnih medija, nacionalni mediji se najviše bave visokopolitičkim temama, što gradjanima često zna da bude nejasno i daleko“, rekla je Djurićeva u razgovoru za pazarski Sto plus radio.

Ona je ukazala i da postoje mediji koji se evrointegracijama bave ozbiljno i profesionalno, ali da većina učestvuje u „proizvodnji mitova“ o EU.

„Najglasniji su mediji koji barataju poluistinama ili izvrtanjem činjenica, čime ne pružaju dovoljno relevatnih i pouzdanih informacija da bi gradjani nešto zaključili i doneli stav o tome“, rekla je Djurić.

Ona je ukazala na činjenicu da čak dve trećine novinskih tekstova o EU nemaju redakcijskih potpis, odnosno da su tek trećina zaista autorski tekstovi.

„To dovoljno govori o snazi medija i njihovoj ulozi da odredjenu temu započne, a da ona nije za jednokratnu upotrebu i da zaista doprinosi promeni odredjenog ponašanja“, pojasnila je.

Odgovarajući na pitanje da li to znači da redakcije nisu dovoljno kvalitetne, novinari nemaju dovoljno znanja, ili je reč o političkom uticaju, predstavnica Kancelarije za EU integracije je rekla da se može govoriti o simbiozi uticaja.

„Većina novinara zna da radi svoj posao, samo je pitanje u kolikoj meri redakcije dopu[taju novinarima da se bave temama koje znaju da budu dosadne i nekomercijalne“, ocenila je Djurićeva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.