U trendu

Komunalna policija prekoračila ovlašćenja

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je danas postupak Komunalne policije Beograda koja je zabranila novinarskoj ekipi sajta „Istinomer“ da snima na javnoj površini ispred restorana „Savanova“, gde se gradi Beograd na vodi, i napisala im prekršajne prijave.

„NUNS zahteva od nadležnih da hitno ispitaju ceo slučaj i utvrde odgovornost komunalnih policajaca koji su prekoračili svoja ovlašćenja ometajući novinare da nesmetano rade svoj posao na javnom mestu i u interesu javnosti“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako je ranije saopštila redakcija „Istinomera“, ekipi koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ najpre je iz restorana „Savanova“ poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta koji je na placu najavljenog naselja „Beograd na vodi“.

Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, došlo je još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru „Istinomera“, kao i Dobrici Veselinoviću.

„Desetak komunalnih policajaca, zajedno sa privatnim obezbeđenjem, verbalno su nas napali uz guranje i povike kako se radi o privatnom posedu, dok smo pokušavali da snimimo emisiju na obali Save“, naveli su predstavnici inicijative „Ne da(vi)mo Beograd na svom Facebook profilu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.