U trendu

Lokalne samouprave naučile lekciju

Načelnik sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je izvesno da je najveći broj lokalnih samouprava iz prošlogodišnjih poplava naučio lekciju i da se to vidi u agilnijem odnosu, ali da je još uvek slabost prevencija, kao i da postoji problem zapušenosti mreže za prihvat vode.

„U noći između petka i subote na teritoriji Preševa i Bujanovca bilo je izlivanja lokalnih reka. Naravno stara tema je zapuštenosti mreže za prihvat vode i dovela je do plavljenja deset do 15 objekata. Naši pripadnici su intervenisali. Nije to bilo obimno u smislu da je to ugrozilo ljudske živote. S druge strane, po prognozi meteorologa očekuje nas kišna jesen a to znači za nas punu pripravnost“, rekao je Marić novinarima u Skupštini Srbije.

On je rekao da uvek postoji opasnost i da je Srbija izložena mnogi rizicima, kao i da su poplave i požari rizici koji najviše prete Srbiji.

Šef Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević naveo je primer reke Bjelice u opštini Lučani koja se do majskih poplava 2014. godine šest puta izlivala zbog čega je opština trpela štetu.

On je rekao da je posle poplava zahvaljujući donaciji obavljeno čiščenje korita i da nakon toga bilo manje izlivanja sa manjom štetom iako je bilo intenzivnijih padavina.

„Mala intervencija može da napravi ogromnu razliku kada postoji neko ko je zadužen da prepozna takvu vrstu potrebe i sposoban da obezbedi sredstva da ta intervencija bude sprovedena“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.