U trendu

Lončar: Preventivne mere protiv Zika virusa

Ministarstvo zdravlja je u svakodnevnom kontaktu sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i nadležni sporovode sve preventivne mere kada je reč o virusu Zika, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

„Svetska zdravstvena organizacija je preuzela to na sebe i u svakodnevnom smo kontaktu za njima. Sve što preventivno može da se uradi, mi radimo“, rekao je Lončar.

Ministar je, upitan da li postoji opasnost od tog virusa, s obzirom na priliv migranata, rekao da niko ne može da pretpostavi „šta će i kako biti“, te da svi moraju biti odgovorni.

„Svi treba da budemo odgovorni i uradimo sve što možemo da virus ne dođe u našu zemlju“, rekao je Lončar novinarima u Malom Mokrom Lugu.

Lončar: Nadam se konačnom rešenju

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se nada da će uskoro biti pronađeno konačno rešenje u vezi sa slučajem nestalih beba.

„Ispunili smo sve što je traženo, apsolutno mi više od ovoga ne mozemo. Slušali smo sve preporuke EU i evropskih sudova i nadam se da ćemo konačno imati rešenje“, rekao je Lončar.

Ministar je rekao da ne želi da daje preuranje izjave, budući da je danas održan Okrugli sto o Nacrtu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

On je istakao da nadležni rade sve da do takvih slučajeva više nikad ne dođe.

„Imamo mnogo projekata u porodilištima, uveli smo duple kontrole i mislim da do toga sada ne može da dođe. Nećemo se opuštati, pratimo šta se dešava u svetu i spremni smo da prihvatimo sve da tog problema više nikad ne bude“, rekao je Lončar novinarima nakon polagnja kamena temeljca za novu zdravstvenu stanicu u Malom Mokrom Lugu.

Danas je u Ministarstvu pravde, posle duže pauze, održan Okrugli sto Nacrtu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Srbiji, na kojem su učestvovali predstavnici ministarstava zdravlja, pravde, unutrašnjih poslova, RJT i predstavnika roditelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.