U trendu

Migranti neće biti vraćani u Srbiju

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se Dablinski sporazum o prihvatanju azilanata ne odnosi na Srbiju zato što nije članica EU, te da migranti neće biti vraćani na njenu teritoriju.

„Njihovo vraćanje po Dablinskom sporazumu je u prvu zemlju članicu EU, te dalje mogu da idu u zemlju porekla, a ne u treću zemlju“, rekao je Vulin na pitanje o ponovnom aktiviranju Dablinskog sporazuma.

On je dodao da je to jedna od stvari za koju su se delegacija Srbije i predsednik Vlade (Aleksandar Vučić) izborili u Briselu, kada su pregovarali o tome kako da svi zajedno upravljaju migrantskom krizom.

„Kada treba da dobijemo pomoć, onda nam se kaže da nismo članica EU, a kada se govori o Dablinskom sporazumu onda je, takodje, vrlo dobro podsetiti da nismo članica EU“, rekao je Vulin novinarima u Beogradu nakon obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu.

Upitan da prokomentariše to što je Slovenija jutros počela da diže ogradu na granici sa Hrvatskom, Vulin je kazao da prvo mora da „vidi“ da li dizanje ograde znači zatvaranje zelenog pojasa ili potpuno zatvaranje granica za migrante.

Tim povodom Vulin je zakazao razgovore sa „predstavnicima slovenačke države“.

„Očekujem da će mi biti objašnjeno šta se zapravo dešava i šta je njihova namera“, dodao je Vulin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.