U trendu

Mihajlović: Svi smo odgovorni za svaku žrtvu nasilja

Nasilja nad ženama i svaka žrtva porodičnog nasilja velika je odgovornost i briga svih nas, rekla je potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović i poručila da će svako ko je počinio nasilje biti kažnjen.

Mihajlović je kazala da su u porodičnom nasilju do danas ubijene 34 žena i najavila da će predložiti Vladi Srbije da 2016. godina bude godina borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Mihajlović je na obeležavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama rekla da smo svi odgovorni za svaku žrtvu nasilja nad ženama i devojčicama.

„Kada kažem svi, tu ubrajam svakoga od nas, i građane i građanke, i nas koji smo u određenim institucijama i medije. Svi moramo da učinimo mnogo više nego što smo uradili u prethodnom periodu“, rekla je Mihajlović dodajućida se uradilo mnogo, ali da mora još više.

Prema njenim rečima, sve dok ne budemo došli u situaciju da možemo da kažemo da je nulta tolerancija nasilja nad ženama i dok ne dođemo u situaciju da kažemo da nijedna žena nije ubijena ove godine, naš posao nije završen.

“Mislim da je ideal i san svakoga od nas društvo bez nasilja“, rekla je Mihajlović dodajući da postoje dva puta kojim treba da idemo u isto vreme.

Kako je navela, jedan put je put svih nas – komšija, ministara, građana koji će pričati i govoriti o nasilju jer o tome mora da se govori.

“Kada znate da u vašoj zgradi živi neko ko je nasilnik prijavite to“, rekla je Mihajlović dodajući da se drugi put odnosi na institucije, sisteme, ljude u državnim institucijama koji treba da formiraju zakonodavni okvir koji još uvek nije u potpunosti dobar.

Prema njenim rečima, treba konačno završiti usklađivanje porodičnog i krivičnog zakona, da što pre imamo na sednici vlade već urađen Zakon o rodnoj ravnopravnosti, da krene sa realizacijom onoga što je urađeno, a to je strategija i akcioni plan o rodnoj ravnopravnosti koji se u jednom delu tiče isključivo i samo borbe protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Kako kaže, neophodno je stalno govoriti svima da je nasilje nad ženama u javnom žovotu, u kompanijama, nekim mirnim i tihim porodicama kršenje ljudskih prava.

“Da je kršenje ljudskih prava kada devojčicama govorite da su lošije samo zato što su devojčice i da je kršenje ljudskih prava kada optužujemo silovanu ženu za njeno ponašanje, a ne onoga koji je to počinio“, rekla je Mihajlović.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da će delegacija EU podržati svaku inicijativu u toj oblasti.

Kako je rekao, nasilje nad ženama je širi problem sa koji postoji ne samo u Srbiji.

On je naveo i da se raduje što je ministarka Mijalović izjavila da će se tokom iduće godine još intezivnije baviti tim problemom.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Irena Vojačkova Solorano rekla je da za nasilje nema izgovora bez obzira ko ga čini i u kojim okolnostima, a da isto važi i za ponižavanje i maltretiranje.

“Statistika kaže da je 50 odsto žena u Srbiji imalo iskustvo sa nekom vrstom nasilja. To znači da 25 odsto ukupnog stanovništva ima ovakvo iskustvo i to je neprihvatljivo“, rekla je Vojačkova Solorano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.