U trendu

Nepristojne izjave gradonačelnika Vranja na račun Mihajlović

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osudila je danas kao „nepristojne i neprimerene“ kritike gradonačelnika Vranja Zorana Antića i lokalnog funkcionera Gradimira Jovanovića na račun potpredsednice vlade i ministarke gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Kako je ranije saopštio SNS, Antić je na sednici Skupštine grada na opasku odbornika Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Gradimira Jovanovića da se „nekako približi zgodnoj ministarki“, odgovorio da je „gradonačelnik mlad i energičan i da tu još svašta može da bude“.

„Javno izvinjenje ministarki je najmanje što se očekuje od obojice vranjanskih funkcionera“, navela je poverenica u saopštenju i dodala da se stereotipi i predrasude prema ženama moraju temeljno i dosledno suzbijati.

Ona je kazala i da nema opravdanja za takve izjave i da nosioci javnih funkcija „očigledno vrlo često ne znaju ili ne vode računa gde je granica izmedju šala i pošalica i diskriminatorskih komentara“.

„Moramo biti svesni da retorika koja unižava dostojanstvo žena koje su aktivne u politici ili javnom životu nije uvredljiva samo za njih, nego i za sve gradjanke naše zemlje“, rekla je Jankovićeva.

Kako je podsetila, svi predstavnici vlasti u Srbiji imaju dodatnu odgovornost i obavezu da se bore protiv rodnih stereotipa i diskriminacije i da žene u srpskom društvu tretiraju pristojno i s poštovanjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.