U trendu

Nije uklonjena nijedna prepreka za ostvarivanje prava gradjana

Zaštitnik gradjana Saša Janković izjavio je danas povodom obeležavanja Medjunarodnog dana ljudskih prava, da ove godine nije uklonjena nijedna ključna prepreka za brže, bolje i pravednije ostvarivanje prava gradjana.

„Pravosudje nije do kraja stalo na noge, administracija je još uvek preopterećena politizacijom i partijskim kadrovima, a najopasnija je neformalna veza tabloida i države“, ocenio je Janković u pisanom saopštenju.

On je naveo da se gradjani sve ozbiljnije suočavaju sa posledicama ekonomske krize i da pritužbe koje dobija, potvrdjuju da restriktivne mere vlade teško pogadjaju najsiromašnije slojeve stanovništva.

„Zaštitnik gradjana pozdravlja nastojanja Vlade da izbegne smanjenja najnižih zarada i penzija, ali je nužno preduzimati i druge korake kako bi se najugroženijim slojevima stanovništva olakšao život“, naveo je Janković.

Istakao je da je 2015. godine zabeležen i zabrinjavajući porast nasilja nad decom, uključujući i seksualno nasilje, kao i nasilja nad ženama kod kojeg je postupanje organa neefikasno i nepravovremeno.

Janković je podsetio da se zakonom propisano pravo iz zdravstvenog osiguranja na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja veoma često otežano ostvaruje, a slično je i sa ostvarivanjem prava na različite materijalne nadoknade po osnovu materinstva.

Dodao je da siromašna deca, deca koja žive u ruralnim krajevima, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, deca koja žive i rade na ulici i dalje nemaju na raspolaganju pomoć i podršku u onoj meri u kojoj je ona potrebna za obezbedjivanje osnovnih uslova za pravilan rast i razvoj.

„Stanje u oblasti prava osoba sa invaliditetom je i dalje nezadovoljavajuće. Kako bi  osobe sa invaliditetom bile punopravni gradjani ovog društva neophodno je da  Srbija pojača napore u primeni propisa kojima su garantovana prava osobama sa invaliditetom“, rekao je Janković.

Govoreći o stanju prava nacionalnih manjina, a naročito prava Roma, ocenio je da „donošenje zakona i normativni okvir, koji je opravdano ocenjen kao dobar, nisu dovoljni za njihovo potpuno i blagovremeno ostvarivanje“.

On je ukazao i da Srbija Medjunarodni dan ljudskih prava dočekuje suočena sa rastućom izbegličkom krizom i da se Srbija „nije osramotila u tretmanu izbeglica, ali da je potrebno uraditi više na poboljšanju uslova prihvata“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.