U trendu

Obradović: Nezamislivo distanciranje političara u Srbiji od referenduma u RS

Šef poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije Boško Obradović izjavio je danas da je „nezamislivo“ to što se političari u Srbiji distanciraju od referenduma o Danu Repubulike Srpske (RS) koji je najavljen za nedelju.

„Za Dveri je nezamislivo da u Srbiji postoji ovakva vrsta distanciranja od onoga što se dešava u RS. Politički subjekti u Srbiji se uopšte ne izjašnjavaju o jednom od najvažnijih nacionalnih i državotvornih pitanja srpskog naroda u ovom trenutku, a to je sudbina RS“, ocenio je on.

Obradović je u izjavi novinarima u Skupštini Srbije kao nezamislivo ocenio i to što nije prihvaćena inicijativa Pokreta Dveri da Skupština na posebnoj sednici raspravlja o referendumu u RS.

On je kazao da „onaj ko ukida Dan RS, ukida RS“, ocenivši da je referendum u RS važan jer se „narod pita o sudbini države u kojoj živi“, i dodao da „niko normalan“ ne želi rat na Balkanu.

„Ne znam kome to ovde u Beogradu, u Skupštini Srbije, u Predsedništvu Srbije, u Vladi Srbije nije jasno? Ko se u tako ključnom istorijskom trenutku, kada treba svi da stanemo uz RS, povlači i distancira, i čak direktno stavlja na stranu protiv referenduma?“, pitao je Obradović.

Obradović je kazao da podržava referendum o Danu RS, da je RS Dejtonska tvorevina, a da, ako neko ne želi da živi u zajednici sa Srbima u Bosni i Hercegovini, treba da dodje do „mirnog razdruživanja unutar BiH“.

„Ako se ne uvažava RS, nema Dejtonskog mirovnog sporazuma. Morate uvažavati RS, njen dan i krsnu slavu i zato idemo na referendum u nedelju“, rekao je Obradović.

Referendum o Danu RS, 9. januaru zakazan je za nedelju, 25. septembar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.