U trendu

Očekuje se dogovor u dijalogu sa Prištinom

Član delegacije Vlade Srbije u dijalogu s delegacijom Vlade Kosova, Marko Đurić izjavio je danas da je srpska strana zadovoljna dosadašnjim tokom razgovora s kosovskom, i da uskoro očekuje dogovor o zajednici srpskih opština, energetici, i mostu na Ibru, pored već postignutog sporazuma o telekomunikacijama.

Đurić je novinarima rekao da se još uglavnom razgovara o sitnicama, i da je sada samo pitanje suštinske volje Prištine da prihvati dogovor u paketu.

Đurić je potvrdio da je sporazumom o telekomunikacijama utvrđeno da će Telekom Srbija i dalje obavljati sve funkcije na Kosovu, što znači da će tamošnji Srbi moći da po domaćim tarifama razgovaraju iz gradova na Kosovu s gradovima iz centralnog dela Srbije.

On je objasnio da je Kosovo dobilo međunarodni pozivni telefonski broj kao geografska oblast u Republici Srbiji.

Kosovo je tako od Međunaraodne unije za telekomunikacije, tela UN, dobilo svoj kod kao geografsko područje Srbije, sa nazankom da je to saglasno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Đurić je podvukao da su srpski nacionalni interesi zaštićeni time što će Telekom moći da nesmetano radi na Kosovu i u Metohiji, a što je Telekomu Srbija onemogućavano dugi niz godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.