U trendu

Oko 6.000 dece u hraniteljskim porodicama

Više od 6.000 dece u Srbiji nalazi se u hraniteljskim porodicama, dok je oko 800 u različitim institucijama za brigu o deci bez roditeljskog staranja, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

„Neki od njih su tu, jer roditelji zbog neke vrste invaliditeta ne mogu da brinu o njima, a postoje i oni koji su bez roditeljskog staranja. U prošloj godini 50 dece oduzeto je iz porodice, a glavni razlozi za to su zanemarivanje i zlostavljanje“, rekao je Vulin u Beogradu.

Nakon otvaranja prostora za vidjanje roditelja i dece pod kontrolisanim uslovima u Gradskom centru za socijalni rad na Zvezdar, Vulin je kazao da je deci sada omogućeno da se vidjaju sa roditeljima u humanijim uslovima.

„U 12 centara za socijalni rad u Beogradu 102 dečaka i devojčica će se sa roditeljima vidjati uz nadzor, ali u prostorijama primerenijim njihovim godinama i uzrastu. Tu surovu životnu realnost ćemo im učiniti malo blažom“, dodao je on.

Ministar je izrazio nadu da će te prostorije biti uspostavljene i u čitavoj Srbiji, jer se one finansiraju od privatnih kompanija, a ne novcem iz budžeta Srbije.

„Nadam da ćemo sa Ministarstvom finansija doneti rešenje kojima će ovakve akcije biti oslobodjene poreza, jer oni ovu robu nisu prodali, već su je poklonili“, kazao je on.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Beograda Nataša Stanisavljević rekla je da skoro 10.000 gradjana glavnog grada koristi usluge Centra za socijalni rad na Zvezdari.

Opremanje prostorije za vidjanje roditelja i dece u kontrolisanim uslovima pomogli su kompanije Forma ideale i Deksiko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.