U trendu

Osobe sa invaliditetom svakodnevno su diskriminisane

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je danas u Beogradu da za oko 700.000 osoba sa invaliditetom u Srbiji treba ukloniti sve prepreke, a ne samo arhitektonske barijere.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti danas je u saradnji sa Savezom za sport osoba sa invaliditetom Beograda u okviru Beogradskog maratona po peti put organizovala akciju ravnopravno do cilja, koja promoviše jednake mogućnosti i ravnopravne uslove za osobe sa invaliditetom.

„Moralna obaveza i imperativ svakog društva jesu jednakost i ravnopravne šanse“, rekla je ona i dodala da ne treba uklanjati samo arhitektonske barijere koje postoje pred osobama koje su u kolicima, već da treba ukloniti sve prepreke kako bi te osobe mogle da učestvuju u svim segmentima života.

Brankica Janković je rekla da je Beogradski maraton manifestacija koja je prava prilika da se pošalje takva poruka.

Ona je ukazala na činjenicu da se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju s raznim vidovima diskriminacije.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti je podsetila da su sportisti sa invaliditetom Srbiji doneli brojna priznanja i da su im za to bili potrebni mnogo veći napori i trud.

Prilikom današnje akcije gradjani i gradjanke imali su priliku da popune formulare sa pitanjima koja treba da pokažu koliko poznaju diskirminaciju

Interesovanje je bilo veliko, pa je na štandu poverenika za zaštitu ravnopravnosti za prvih dvadeset miniuta akcije popunjeno 200 upitnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.