U trendu

Partnerstvo Srbije i NATO pravi pristup

Na Srbiji je da određuje i formuliše svoju politiku, a partnerstvo Srbije i NATO predstavlja pravi pristup, rekao danas šef Delegacije EU Majkl Devenport.

Srbija se strateški opredelila za EU, što je više puta potvrđeno, ali svedoci smo evolucije pristupa Srbije u pravcu partnerstva sa NATO-om, rekao je Devenport.

U tom smislu, zaključenje IPAP-a je veliki korak u tom pravcu, dodao je on, govoreći na panelu „Odnos NATO – EU nakon Varšavskog samita“, u okviru međunarodne konferencije „NATO nedelja u Beogradu“.

„Na Srbiji je da određuje i formuliše svoju politiku, ali smatram da je pristup na bazi partnerstva pravi pristup i na osnovu njega može da uživa veliku i jaku podršku NATO i svih država članica“, smatra Devenport.

Kako je rekao, za šest godina, koliko je u Srbiji, primetio je da postoji spremnost da se privatno govori o tešnjoj vezi sa NATO-om, i oklevanje i nevoljnost da se o tome govori javno.

Devenport je istakao da je NATO važan kao temelj sigurnosti država članica, ali i onih koje to nisu, pa i ne žele da postanu.

I članice EU, koje nisu članice NATO-a, naveo je Devenport, gledaju Alijansu kao važan faktor bezbednosti, jer su te zemlje ili članice Partnerstva za mir ili žele to da postanu.

Države su, kako kaže, shvatile da su suočene sa novim izazovima i jasno je da nijedna organizacija pojedničano nije sposobna da se nosi sa širokim opsegom bezbednosnih problema.

„Važno je skrenuti pažnju da je Varšavski samit podigao saradnju na viši nivo, što ne znači samo da se napišu neki principi, već i da se oni sprovredu“, rekao je Devenport.

Bivši ambasador i stalni predstavnik Italije pri NATO-u Stefano Stefanini kazao je da postoji ostatak negativnog raspoloženja u Srbiji zbog bombardovanja 1999. godine.

Istakao je da bi to trebalo da prevaziđemo, navodeći da su danas, sedamdeset godina posle Drugog svetskaog rata, Italija i Nemačka snažni saveznici sa onima koji su ih tada porazili.

„To ne znači da bi Srbija trebalo da traži članstvo u NATO, ali treba da ga gleda drugim očima nego 1999. Srbija treba da napravi izbor, da gleda u budućnost, a ne u prošlost“, rekao je Stefanini.

Govoreći o odnosima NATO i EU, nakon Samita u Varšavi, Stefanini je rekao da je postignuto više nego što se misli na prvi pogled, te da je naglašena saradnja dve organizacije „kakva do sada nije viđena“.

On je, međutim, ukazao na dve važne stvari koje su se desile nakon Samita – Bregzit i pobeda Donalda Trampa na predsedničkim izborima u Americi.

Stefanini smatra da će Bregzit „promeniti dinamiku“ unutar NATO-a, i navodi da Tramp nije posvećen evropskim integracijama.

„Važno je naglasiti da NATO i EU grade transatlantske odnose zajedno, a ne samo NATO, oni su stubovi tih odnosa“, rekao je Stefanini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.