U trendu

Poplave u Srbiji: Vanredna situacija u 15 opština, stanje bolje (foto, video)

Podaci o stanju na terenu govore o smirivanju vodenih tokova, iz „Srbijavoda“ i Sektora za vanredne situacije poručuju da je stanje u većini mesta pogođenih poplavama danas ipak bolje, a premijer Srbije Aleksandar Vučić najavljuje uvođenje stanja elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama.

Najnoviji izveštaj MUP-a Srbije kaže da je vanredna situacija proglašena u 15 opština i da je do sada evakuisano 154 osobe.

Vanredna situacija je proglašena ne teritoriji Čačka, Novog Pazara, Kraljeva, Arilja, Lučana, Topole, Požege, Bajine Bašte, Ivanjice, Raške, LJiga, Rače i na delu teritorija opština Kosjerić, Prijepolje i Trstenik.

Iz Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije upozoravaju da bi nove probleme mogla da stvori kiša koja se najavljuje za četvrtak i petak.

Vlada Srbije će danas, kako je najavio premijer, proglasiti stanje elementarne nepogode u opštinama koje su pogođene poplavama, a biće donet i program za obnovu.

Program obnove će, kako je istakao, nakon poplava koje su pogodile pojedine krajeve Srbije biti sveobuhvatan i uključiće sve objekte i ugrožene posede.

„Vlada Srbije, naime, na osnovu predloga Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima da se konstatuje elementarna nepogoda uz pojedinim opštinama, doneće program obnove, a vlada će opredeliti i dodatna finansijska sredstva za opštinu Lučani, gde je u poplavama oštećena i namenska fabrika „Milan Blagojević“, naveo je premijer.

Vlada će danas, kako je objasnio, doneti više uredbi i podzakonskih akata kojima će regulisati pomoć i podršku građanima u 14 poplavljenih opština.

Direktor preduzeća „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je da je situacija danas mnogo lakša nego što je bila juče i da je trenutno vrh vodenog talasa na Zapadnoj Moravi, u zoni Kraljeva, ali i da se očekuje da večeras taj talas počne lagano da opada.

Prema njegovim rečima, najteža situacija je u naselju Grdica, gde su u toku noći postavljeni džakovi kako bi se zaštitilo od pavljenja.

Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić demantovao je da je usled poplava došlo do pucanja bedema, rekavši da su ih bujične vode prelile, a ne probile.

„Ni jedan bedem se nije urušio, voda je prelila bedeme za metar i trideset santimetara“, rekao je on, napominjući da je vodostaj bio viši nego tokom poplava u maju 2014. godine kada je došlo do proboja, a ne preliva bedema.

U Opštini Trstenik i dalje je na snazi vanredna situacija zbog izlivanja Zapadne Morave, a  Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju budući da je zabeležen rast vodostaja za cak 80 centimetara.

Zapadna Morava izlila se u atarima pet sela na teritoriji trsteničke opštine –  Grabovcu, Lozni, Medveđi, Ugljarevu i Bogdanju.

https://twitter.com/radulovicvlade/status/706796257025589248

(Tanjug)

https://www.youtube.com/watch?v=otK11nrAmxY

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.