U trendu

REM funkcioniše u zakonskim okvirima, tri nova člana uskoro

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje doneo je danas odluku da pokrene postupak izbora tri člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), na predlog nadležnog odbora Skupštine Vojvodine i udruženja izdavača elektronskih medija.

„REM funkcioniše u zakonskim okvirima, bez obzira što u ovom momentu u Savetu tog tela radi šest od devet članova“, ocenila je predsednica Odbora Maja Gojković i navela da je i ona medju  gradjanima koji vape za informacijama o radu REM-a.

Kako je navela, Odbor je u prethodnom skupštinskom sazivu glasao o dva kandidata, ali da nijedan nije dobio dovoljan broj glasova. Dodala je da joj je jedan od prioriteta da nastavi proces izbora članova Saveta REM-a.

Prema njenim rečima, ta dva kandidata predložio je nadležni organ Skupštine Vojvodine.

Gojković je dodala da sada treba pokrenuti i proces izbora člana koji će zameniti Gordanu Sušu u Savetu REM-a, članicu koja je zastupala udruženja izdavača elektronskih medija, jer joj je ugovor istekao 23. marta.

Prema rečima Gojković, proces izbora tih članova će biti uskoro završeni.

Upitana da li smatra da REM ima probleme jer izveštaj o monitoringu medija nije objavilo ni tri meseca posle izbora, Gojković je navela da bi REM trebalo pitati da li ima problema u radu, jer Odbor iz prethodnog saziva nije završio proceduru izbora novih članova.

„Niti sam stručna, a nije u mojoj nadležnosti da ocenjujem da li neko funkcioniše ili ne, samo kažem da je zakonski sve u redu, budući da šest od devet članova radi svoj posao, a ušli smo u proceduru sada kada smo konstituisani da izaberemo preostala tri“, rekla je Gojković.

Dodala je da je danas na sednici Odbora od poslanika Demokratske stranke Srbije Djordja Vukadinovića čula da gradjani nisu dovoljno informisani šta REM radi i da je ona medju tim delom gradjana koji vape za informacijama o radu tog tela.

Vukadinović je ocenio da bi Odbor za kulturu i informisanje trebalo da na jednu od svojih sednica pozove i članove Saveta REM kako bi se obavestio o njihovom radu. Dodao je da smatra da u javnosti postoji nezadovoljstvo radom tog tela.

Vukadinović je dodao da se efekti dobro plaćenog rada, oko 80 zaposlenih ljudi u REM-u ne vide, da verovatno svako od njih pojedinačno dobro radi, ali da se efekti njihovog zajedničkog rada ne vide, kaznene mere se ne ističu, opomene su blage.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.