U trendu

Savet Evrope ponovo o staroj deviznoj štednji

Komitet ministara Saveta Evrope razmatra na sastanku od 6. do 8. decembra u Strazburu napredak Srbije u izvršenju presude Evropskog suda za ljudska prava o isplati stare devizne štednje (Ališić i drugi protiv Srbije i Slovenije).

Savet Evrope (SE) je razmatrao dokle je Srbija stigla u izvršenju presude o isplati stare devizne štednje u julu i tada je usvojena odluka u kojoj se izražava žaljenje zbog neusvajanja zakona o obeštećenju štediša i kašnjenju u izvršenju.

U odluci Komiteta ministara koja je usvojena u julu navodi se da najviše telo SE sa žaljenjem konstatuje da nacrt zakona koji bi regulisao isplatu stare devizne uštedjevine štedišama iz bivših jugoslovenskih republika još nije usvojen, iako je krajnji rok za usvajanje zakona bio 16. jul 2015. godine.

Komitet ministara je naložio vlastima u Beogradu da zakon usvoje najkasnije do 1. oktobra i da o tome obaveste SE.

U suprotnom, kako je tada navedeno, Komitet ministara će ponovo razmatrati izvršenje ove presude u decembru, nakon čega bi SE mogao da pokrene proceduru usvajanja rezolucije o neizvršenju presude.

Istovremeno, Komitet je pohvalio napredak Slovenije u izvršenju ove presude.

Srbija je krajem oktobra SE dostavila novi akcioni plan u kojem se navodi da će se nacrt zakona o obeštećenju štediša naći u skupštinskoj proceduri krajem decembra ili početkom januara sledeće godine.

Evropski sud za ljudska prava presudio je da su Srbija i Slovenija dužne da štedišama vrate staru deviznu uštedjevinu deponovanu u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci i beogradskoj Invest banci pod istim uslovima koju su važili za njihove državljane.

Prema procenama udruženja štediša, Srbija će na ime stare devizne štednje morati da isplati više od 200 miliona evra.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je postala pravosnažna u julu 2014. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.