U trendu

Sindikat traži zabranu ugovora s novim radnicima

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) zatražio je danas od Ministarstva prosvete da izda hitnu naredbu direktorima škola da ne produžuju ugovore na određeno vreme radnicima koji su radili u prošloj školskoj godini, kao i da ne sklapaju nove ugovore.

Kako se navodi u saopštenju, mnogi direktori škola već sada sklapaju ugovore na određeno vreme „čime ubacuju u sistem nove radnike, ne čekajući liste viškova i potreba“.

Prema oceni tog sindikata, zabranom produžetka starih ugovora i angažovanja novih radnika u prosveti, stvorila bi se mogućnost da u prvih 15-ak dana školske godine škole iskoriste objavljene liste viškova i potreba i da sprovedu prvi krug preuzimanja.

„U isto vreme, radne grupe za praćenje viškova po školskim upravama morale bi već krajem nedelje da započnu kontrolu lista i preuzimanja“, naveo je Sindikat radnika u prosveti.

Ranije je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković izjavila da se na listama o tehnološkim viškovima koje je objavilo Ministarstvo prosvete, nalaze nastavnici kojima nedostaju časovi ili su izgubili punu normu.

Ona je dodala da bi do 26. avgusta trebalo da budu objavljene liste na kojima će biti precizirane potrebe škola za novim profesorima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.