U trendu

Srbija dužna da spreči primenu Zakona o Trepči

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Marko Djurić izjavio je danas da je dužnost Srbije da preduzme sve pravne i političke korake da bi sprečila da se sprovede kosovski Zakon o Trepči, donet prošle nedelje.

Djurić je za Radio-televiziju Srbije kazao da je usvajanje Zakona o „Trepči“ u Skupštini Kosova „skandal nevidjenih razmera“.

„Trepča nije bila aktuelna prošle nedelje. Niotkuda se u Skupštini Kosova fantomski pojavljuje nacrt zakona o konfiskaciji ‘Trepče’. Ne možemo da se otmemo utisku da je to pokušaj otimanja naše imovine na Kosovu i Metohiji. Ništa od toga za nas ne važi, niti će ikada važiti, niti ćemo dozvoliti da se to desi u praksi“, kazao je direktor Kancelarije Vlade Srbije.

Djurić je ocenio da nije dobro što medju političkim subjektima u Srbiji postoje podele o statusu „Trepče“.

„Vidimo da su Albanci jedinstveni po pitanju želje da konfiskuju našu imovinu. Njihove stranke tvrde da se u Briselu nikada nije razgovaralo o imovini, nego da su to oni uradili na osnovu Ustava Kosova, a neki politički predstavnici u Srbiji optužuju sopstvenu vladu da je nešto dogovarala. Reč je o pokvarenjacima u političkom smislu koji žele jeftine poene“, kazao je Djurić.

Upitan da li je takvo rešenje za „Trepču“ predvidjeno Briselskim sporazumom, Djurić je kazao da se od 15 tačaka tog sporazuma, osam tiče stvaranja Zajednice srpskih opština, a ostale stvaranja suda u kome će Srbi biti većina i posebnog policijskog okruga.

Djurić je dodao da „nije zadovoljan ćutanjem Brisela“ o „Trepči“ ali i da ne želi da optužuje bilo koga bez dokaza.

„Ćutanje Brisela o ovom pitanju je neprihvatljivo. Ako smo se na početku dijaloga dogovorili da će sve važne teme Beograda i Prištine da se rešavaju za stolom, a onda neko jednostrano donese ovakvu odluku, to znači da oni takvim stavom smanjuju domete tog dijaloga“, rekao je Djurić.

Skupština Kosova usvojila je bez glasova poslanika Srpske liste, zakon kojim je Rudarsko-metalurški kompleks „Trepča“ stavljen pod kontrolu Prištine, nakon čega su predstavnici Srba u kosovskoj vladi i parlamentu saopštili da zamrzavaju učešće u tim institucijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.