U trendu

Srbija ne treba da strahuje od islamista

Poglavar islamske zajednice Srbije Adem Zilkić izjavio je da na ratištima u Iraku i Siriji ima malo srpskih državljana koji bi svojim povratkom mogli izazvati poremećaje i nered, kao i da Srbija nije mesto gde bi ekstremni i radikalni faktori bili prihvaćeni.

„Sve to, uveren sam isključuje strah, ali ne i oprez. Na ruku radikalnim elementima ide trenutni odnos države prema Islamskoj zajednici i sprečavanju gradnje molitvenih prostora u centralnoj Srbiji i Vojvodini. Poznato je da je Srbija jedina zemlja na Balkanu koja nema Islamski centar „, rekao je Zilkić u intervjuu za Večernje novosti.

Zilkić je ocenio da borba protiv terorizma neće biti uspešna sve dok se, kako je rekao, dvostrukim aršinima mere zločini u Evropi i oni počinjeni u Nigeriji, Turskoj, Iraku.

„Takav pristup je vetar u ledja i podstrek teroristima da nastave akcije. Pojedine evropske države pokazuju aroganciju i demonstriraju silu. Najmoćnije zemlje mešaju se u untrašnja uredjenja islamskih režima i devastiraju ih, pod izgovorom uspostavljanja demokratije“, naveo je Zilkić.

On je ocenio da su „bombardovanje, rušenje i devastiranje islamskih država od ‘Arapskog proleća’ do Iraka, i Sirije greške Evrope“ i dodao da nije siguran da Evropa uz ovakav pristup može biti „sigurna od ekstremizma“.

Prema njegovim rečima, Evropa mora da menja „pristup i komunikaciju i teži iskrenijem odnosu prema islamu“.

„Život jedne žrtve u Evropi ni po čemu ne može biti vredniji od one u Nigeriji ili Siriji“, kazao je Zilkić.

Na pitanje da li Evropi preti verski rat, Zilkić je kazao da ne veruje da će biti klasičnog oružanog sukoba“.

On je kazao i da je gledajući prizore u Briselu osećao stravu, ali i sebi postavljao pitanje čemu su krivi nevini ljudi da na tako surov način skončaju svoj život.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.