U trendu

Svedok govorio o Starom sajmištu

U Višem sudu u Beogradu danas je nastavljen postupak pravne rehabilitacije predsednika Vlade Srbije tokom Drugog svetskog rata Milana Nedića na kome je svedok Žarko Vidović ocenio da je Staro sajmište bio ustaški, a ne Nedićev logor.

Vidović koji je u vreme rata bio u Savezu komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ) u Sarajevu, naveo je da su ga ustaše uhapsile sa još oko 2.500 do 3.000 ljudi i uputile ka logoru u Jasenovcu, ali su ih SS jedinice presrele, odabrale njih oko 800 i transportovale do Zemuna koji se nalazio na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

„U Zemunu nije bilo nikakvog uticaja Nedića, osim ako je bio u nekom dogovoru s Pavelićem, što je meni malo verovatno“, rekao je Vidović na ročištu u Beogradu.

On je naveo da je kao član Pokreta narodnog spasa koji je ostao „odan Jugoslaviji“ pomagao Srbima da iz Sarajeva odu u Srbiju vozovima.

Kako je dodao, tadašnja stara jugoslovenska policija, koja će uskoro postati Nedićeva policija, te Srbe je prihvatala sa velikom pažnjom.

Praunuk Milana Nedića, Aleksandar kazao je novinarima da je današnji svedok dokazao da je najveća zabluda da je Nedić držao logor na Starom sajmištu.

„Porodica Nedić je danas odnela pobedu. Dokazano je da Milan Nedić nije imao veze sa progonom Jevreja“, kazao je praunuk.

On je dodao i da će na jedno od ročišta doći i akademik Aleksandar Bjelić, potomak Jevreja koje je Nedić tokom rata spasao.

Ispred Višeg suda u Beogradu okupili su se predstavnici Komunističke partije, SUBNOR-a i nevladine organizacije „Žene u crnom“ koji su protestovali protiv Nedićeve rehabilitacije.

Sa druge strane, bilo je i nekoliko mladjih osoba koje su nosili transparente „Spasavanje Srba nije zločin“, a sve okupljene obezbedjivala je policija.

Tokom sudjenja, oni koji su za rehabilitaciju i oni protiv, vikali su jedni drugima da su izdajice.

Postupak rehabilitacije Milana Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina nakon što su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nakon saslušavanja svedoka, zakazano je sledeće ročište za 14. mart, na kome će kao svedok biti saslušan tadašnji predstavnik Uprave iseljavanja Slovenaca Nikola Milovančev.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.