U trendu

Tribunal pozvao UN da obezbedi izručenje radikala

Predsednik Haškog tribunala Karmel Adjijus (Carmel) pozvao je danas Savet bezbednosti UN da obezbedi da Srbija poštuje svoju obavezu da Tribunalu izruči troje članova Srpske radikalne stranke, koje je optužio za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vodje Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

„Tražim podršku Saveta bezbednosti…da se obezbedi da Srbija poštuje svoje obaveze po statutu Tribunala“, rekao je sudija Adjijus podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti.

Adjijus je kazao da „Tribunal shvata političku osetljivosti koja, u nekim slučajevima, može proisteći iz saradnje sa tim sudom“.

„To, medjutim, ne može predstavljati izgovor za propust da se sa Tribunalom saradjuje, kada je ta saradnja odgovornost koja proizlazi iz statuta samog Tribunala“, kazao je sudija Adjijus.

On je naglasio da „ranija saradnja Srbije ne može predstavljati izgovor za sadašnju nesaradnju“.

Podsećajući da su nalozi za hapšenje troje radikala izdati pre 22 meseca, Adjijus je naznačio da je Srbija propustila da ih do danas sprovede.

Pre nedelju dana, Tribunal obelodanio medjunarodni nalog za hapšenje optuženih, a sudija Adjijus je danas pozvao sve članice UN da taj nalog sprovedu.

„Ukoliko se troje optuženih ne nadje pred Tribunalom do novembra 2017, to će biti ozbiljan udarac…Verujem da će Savet bezbednosti preduzeti neophodne korake da spreči takav neuspeh medjunarodne pravde“, zaključio je predsednik Tribunala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.