U trendu

Uručene novinarske nagrade Saveza novinara SCG

Novinarske nagrade za životno delo Saveza novinara Srbije i Crne Gore (SNSCG) uručene su danas dugogodišnjoj ekonomskoj novinarki Radojki Nikolić, novinaru agencije Beta Živku Perišiću i dugogodišnjem novinaru lista Pobjeda i Radio-televizije Crne Gore Dušanu Davidoviću.

Nagrada za životno delo dodeljuje se za ukupan rad u novinarstvu i sastoji se od diplome i zlatnog prstena. Predsednik žirija nagrade Miodrag Tripković kazao je da su dobitnici nagrade doprineli ugledu profesije i slobodi govora.

Radojka Nikolić bila je novinar i urednik ekonomske rubrike u listu Politika, urednik ekonomskih tema u nedeljniku NIN, a sada vodi izdavačku kuću NIRA PRESS koja izdaje magazin Biznis i Ekonometar. Kako se navodi u obrazloženju žirija nagrada joj se dodeljuje za pokazano znanje u oblasti ekonomije i rad na edukaciji građana o savremenim ekonomskim dešavanjima.

„Ova nagrada mi je zvučala strašno, jer me podseća na to da se životni opus novinara završio, a ja nemam nameru da prestanem da radim, ali mi je i draga  jer znam da je nateže dobiti priznanje od kolega“, kazala je Nikolić.

Nagrada je Živku Perišiću dodeljena zbog nepristajanja na ponižavanje novinarske profesije, obaveštavanja javnosti o interesantnim događajima i ličnostima podneblja oko Gornjeg Milanovca i otkrivanja brojnih zloupotreba nosilaca javnih funkcija.

„Ja sam i srećan i ponosan što sam dobio priznanje svog staleža, jer nema većeg priznanja. Ceo život bavim se novinarstvom, u martu naredne godine biće 50 godina kako radim, a kada bih ponovo birao profesiju, ponovo bih odabrao novinarstvo“, kazao je Perišić.

Višedecenijskom novinaru „Pobjede“ i Radio-televizije Crne Gore Dušanu Davidoviću nagrada je dodeljena za izuzetan doprinos slobodi informisanja i jačanju značaja novinarske profesije.

„Prva nagrada za novinara je ako dočeka penziju, je je mnoge kolege ne dočekaju. Izdržao sam do kraja i sećam se samo lepih trenutaka, a ove druge zaboravljam. Ono što mi je najviše godi su reportaž o divnim ljudima, slikarima, ribarima, zbog kojih ljudi dolaze u Boku Kotorsku“, kazao je Davidović.

Predsednik SNSCG-a Savo Gregorić kazao je povodom Dana Saveza da je 2015. bila teška godina za novinare, jer još uvek nije stvoren dovoljan prostor za medijske slobode.

„Tranzicija deli i ograničava prostor za medijske istine. Tabloidi, pisani ili elektronski, koji u minut, dva saopštavaju istine koje samo oni vide povampirili su propagandno novinarstvo. Ali ima još onih koji poštuju kodeks profesije i pre svega svoju savest“, kazao je Gregorić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.