U trendu

Usvojen Zakon o železnici

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o železnici, koji predviđa liberalizaciju železničkog saobraćaja, povećanje efikasnosti železničkog sistema Srbije, njegovo integrisanje u tržište transportnih usluga, kao i integraciju srpskih železnica u železnički sistem EU.

Skupština Srbije završila je raspravu o tom zakonu krajem oktobra, a Vlada Srbije je predložila da se taj zakon donese po hitnom postupku, jer bi, u protivnom, kako je navela, bilo značajnih posledica za železnički saobraćaj u Srbiji, ali i za rad 15 privrednih društava za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom i obavljanje javnog prevoza u železničkom saobraćaju.

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i Zakon o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

Raspravu o tim zakonskim rešenjima poslanici su završili polovinom oktobra.

Novina kod organizovanja poslova bezbednosti i zdravlja na radu je mogućnost da te poslove poslodavac može obavljati sam u određenim manje rizičnim delatnostima, ako ima do 20 zaposlenih i nije dužan da ima položen stručni ispit o praktičnoj osposobljenosti za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu.

Predlog zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, posebno je uredjena zaštita maloletnih lica, time što se zabranjuje upućivanje zaposlenih mladjih od 18 godina, osim kada je zakonom drugačije odredjeno, a zabranjeno je i ustupanje zaposlenih stranom licu kog koga je upućeno na rad ili nekom drugom stranom licu.

Pored ostalog, predloženim aktom je predvidjeno da period upućivanja može da traje do 12 meseci sa mogućnošću produženja, ako zakonom ili medjunarodnim ugovorom nije drugačije odredjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.