U trendu

Uvrede, psovke i pljuvanje u Skupštini

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da čvrsto stoji iza svake svoje reči i mere koju je izrekla dodajući da postoje granice u ponašanju svakog poslanika i da poslanička grupa Dosta je bilo čini sve da obesmisli rad parlamenta.

Gojković je u toku sednice izrekla opomene poslanicima DJB Nenadu Božiću i Tatjani Macuri, jer su, kako je rekla, poslaniku SNS Marjanu Rističeviću opsovali majku i pljunuli ga.

Ona je u obraćanju novinarima pokazala fotografije koje je prethodno Rističević pokazao u toku zasedanja, a zbog kojih su poslanici DJB prvo aplaudirali, a potom su mu prišli i nastavili verbalni okršaj sa njim i njegovim kolegom Markom Atlagićem.

Na fotografijama se vidi predsednik DS Dragan Šutanovac na jednoj zabavi na kojoj se ženi stavlja novac u grudnjak kao i fotografija sa jedne proslave na kojoj je učesnicima hrana „servirana“ na telu nage žene.

„Jel to nije nasilje nad ženama. Jel to nije najveća uvreda za žene“ upitala je Gojković navodeći da su to fotografije zbog kojih je Rističević napadnut i zbog kojih je poslanica ĐB Macura pljunula Rističevića i zbog kojih je napadnut.

Predsednica parlamenta je rekla da nije mislila da se obraća javnosti ali da poslanička grupa ĐB sve vreme koristi da obesmisli rad parlamenta i da kao novu kategoriju polititcke komunikacije uvede vređanje, omalovažavanje, sporovođenje nasilja kad god im se ne svidi nešto što poslanici vladajuće većine imaju da kažu.

Ono što je izazvalo reakciju Macure, iz meni nepoznatih razloga, a koja je povela ka Rističeviću svoju poslaničku, bilo je njegovo izlaganje na temu kako političari u javnosti govore da mora da se zaustavi nasilje nad ženama i kako se onda ponašaju u stvarnom životu“, rekla je Gojković.

Kako je dodala, u ovom slučaju, Rističević je bio žrtva nasilja, jer su ga poslanici ĐB pljunuli, psovali majku što može da posvedoči na desetine poslanika.

Prema njenim rečima, Rističević je imao pravo da pokaze kako se ponašaju pojedini političari koji su sada predsednici opozicionih stranaka stranaka, a nekada su bili i ministri.

„Hajde da kažemo car je go u ovoj skupštini“, rekla je Gojković pokazujući fotografije.

Ona je, što se tiče krivične prijave koju najavljuje DJB, ponovila da stoji iza svake svoje reči i dela ističući da opozicija očigledno nema snagu argumenata pošto uopšte ne diskutuje o zakonima kao i da će se videti da li iza verbalnog stoji i fizičko nasilje.

Inače, poslanici DJB predali su danas ustavnu žalbu protiv predsednice Gojković i potpredsednika Veroljuba Arsića zbog, kako navode, povrede osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom i sistematske dinskriminacije poslanika ĐB.

Predsednik i potpredsednik, kako navode, ugrožavaju pravo poslanika da zastupaju svoje političke stavove i bore se za prava građana koje zastupaju u Skupštini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.