U trendu

Vlasti Kosova vratile Djurića zbog nepoštovanja dogovora Beograda i Prištine

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Valjon Murtezaj izjavio je danas da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić tokom posete Gračanici nije poštovao dogovor o posetama zvaničnika Beograda i Prištine i da je zbog toga vraćen u Srbiju.

On je kazao da Djurić nakon posete poslao poruke koje su bile suprotne izjavama ozbiljnih političara i da je zbog toga bio prinudjen da napusti Kosovo.

„Svi treba da znaju da Kosovom rukovode institucije Republike Kosovo, to pre svih treba da zna Djurić“, rekao je Murtezaj za radio Slobodna Evropa.

Prištinski mediji su javili da je policija Kosova sinoć zaustavila vozilo u kojem se nalazio Djurić da su od njega zatražili da napusti Kosovo ili će u suprotnom biti prinudjeni da ga uhapse.

Akciji policije su se, prema navodima medija suprotstavili zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović, gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić, dok je na licu mesta došao i oficir za vezu Srbije na Kosovu Dejan Pavičević.

Policija Kosova je i ranije vraćala Djurića, ali i druge zvaničnike Srbije kada su nadležne institucije procenile da je njihovo ponašanje suprotno sporazumu Beograda i Prištine.

Inače, dozvole za posete srpskih zvaničnika Kosovu daje Ministarstvo inostranih poslova Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.