U trendu

Zatvorena železnička škola u Smederevu

Železničko industrijska škola u Smederevu je zatvorena i time je onemogućeno da 63 redovna učenika i oko 160 vanrednih završe školovanje.

Roditelji su zatečeni zatvaranjem škole, pa dogovoreni ulični protest nije održan jer se takvi javni skupovi najavljuju policiji više dana unapred.

Inspektori Ministarstva prosvete su utvrdili da škola radi nelegalno pa je škola juče zatvorena.

Jedina škola tog profila u Srbiji delimično deli sudbinu osnivača Fabrike železničkih vozila „Želvoz“ koja je u stečaju.

Za v. d. direktora Biljanu Bojanić rečeno je da je postavljena nezakonito, jer ne postoji  Školski odbor, a on pored ostalog, ne postoji jer je osnivač u stečaju, pa ni radnici „Želvoza“ od 2007. godine ne uspevaju da ostvare pravo na povezivanje staža i zaostale zarade.

„Do juna 2015. od kada je Želvoz zvanično u stečaju,  dobijali smo platu od 5.000 do 8.000 dinara, a od tada ni dinara, a tri i po godine nismo dobili pun iznos zarade“ izjavila je Bojanić.

Ona je dodala da škola nije od oktobra platila račune za struju i vodu.

Osnivač je svim radnicima u fabrici dao otkaz obećavajući povezivanje staža i zaostala primanja.

Direktorka je rekla da je i nastavno osoblje tražilo da osnivač i njima poveže staž i isplati zarade medjutim u sudu im je objašnjeno da nemaju pravo jer je škola „samostalno pravno lice“ i nije u stečaju kao što jeste osnivač.

Rumunski konzorcijum Remar i Granpet postao vlasnik 70 odsto fabrike „Želvoz“ pa je škola pripala njima.

Od 2007. radnici „Želvoza“ traže otpremnine od po 300 evra i tada su bojkotovali i tadašnjeg predsednika opštine i člana tenderske komisije Sašu Radosavljevića koji je dao glas za prodaju fabrike Rumunima.

Privatizacija fabrike je izazvala seriju protesta, štrajkova, protestnih šetnji, blokade saobraćajnica, upad u zgradu gradske uprave a rukovodstvo je odgovorilo otkazima sindikalnim vodjama.

Na kraju je „Želvoz“ prodat  konzorcijumu  Remar i Granpet za 1,1 milion evra.

Rumuni su ubrzo stavili hipoteku na Železničko industrijsku školu od 300.000 evra.

Pravno, sada zgrada škole nije vlasništvo fabrike „Želvoz“ nego banke Intesa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.