U trendu

Završena sednica Skupštine

Skupština Srbije završila je večeras sednicu na čijem je dnevnom redu, izmedju ostalog, predlog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Raspravu o tom i više drugih akata, poslanici će nastaviti sutra u 10 časova.

Predlogom Zakona o sprečavanju nasilja u porodici predvidjeno je privremeno udaljenje nasilnika iz kuće i privremena zabrana kontaktiranja i prilaska ÅŸrtvi nasilja, kao i koordinisanje rada i saradnja javnih tuÅŸilaÅ¡tava, policije i centara za socijalni rad kroz zajedničko telo – Grupu za koordinaciju i saradnju.

ObrazlaÅŸući predlog tog zakona, ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je poslanicima da je cilj da se spreči nasilje, i da se pomogne ÅŸrtvi nasilja.

Zakonom je predvidjeno izricanje hitnih mera u trajanju od 48 časova čija je svrha da se počinilac udalji od şrtve.

„Predvidjeno je da policijski sluÅŸbenik moÅŸe, nakon Å¡to proceni razliku neposredne opasnosti od nasilja, da izrekne hitnu meru čiji je cilj da se nasilnik udalji iz stana ili mu se zabrani da kontaktira ÅŸrtvu i prilazi u trajanju od 48 časova. Svrha hitnih mera je da trenutno reÅ¡e problem, odvoje nasilnika i ÅŸrtvu i spreče teÅŸe posledice po nju“, rekla je Nela Kuburović.

Ona je dodala da tuşilac moşe da predloşi produşenje hitne mere za još 30 dana o čemu odlučuje sud, čime se şrtvi daje dodatno vreme da se oporavi i uredi svoj şivot, dok joj se paralelno pruşaju mere podrške.

Ministarka je dodala da je cilj tih reÅ¡enja da se blagovremeno i delotvorno omogući bezbednost ÅŸrtvi u slučajevima kada ne postoji zakonski osnov za odredjivanje pritvora ili neka druga mera zaÅ¡tite.

Poslanici dela opozicionih stranaka u Skupštini Srbije ocenili su tokom rasprave da civilni sektor nije bio dovoljno zastupljen u izradi predloga Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

Poslanik Demokratske stranke BalÅ¡a BoÅŸović ocenio je da nije dobro Å¡to je Autonomni ÅŸenski centar „isključen“ iz Radne grupe koja se bavila izradom predloga Zakona o sprečavanju nasilja u porodici.

„DonoÅ¡enje ovog zakona je prvi korak koji je moÅŸda doÅ¡ao kasno jer statistika ne govori lepo o nama. Većina ÅŸena trpi nasilje iz ekonomskih razloga, a svaka treće trpi fizičko nasilje“, naveo je BoÅŸović.

On je ocenio da od kvalitetnih zakonskih reÅ¡enja koja će zaÅ¡tititi ÅŸene ÅŸrtve porodičnog nasilja, zavisi „da li ÅŸelimo da ÅŸivimo u u druÅ¡tvu gradjana i gradjanki ili robova i robinja“.

Po rečima poslanice Libralno demokratske partije (LDP) Nataše Mićić, uloga civilnog sektora nije dovoljno zastupljena u predlogu zakonu.

Ona je ocenila da siromaštvo i patrijarhalni model porodice vode ka nasilju i da represivne mere nisu dovoljne.

„Prva prepreka za suzbijanje nasilja i kriminala jeste nepostojanje nezavisnog pravosudja u Srbiji“, ocenila je poslanica LDP-a.

Na dnevnom redu skupštinske sednice su i izmene Krivičnog zakonika, Predlog zakona o organizaciji i nadleşnosti drşavnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, kao i izmene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koje je podnela Vlada Srbije.

Nastavak skupštinskog zasedanja zakazan je za sredu u 10.00 časova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.