U trendu

Australija odbila da podrži bivšeg premijera Kevina Rada za kandidata za novog šefa UN

Australijska vlada odbila je danas da podrži kandidaturu bivšeg premijera Kevina Rada za novog generalnog sekretara UN, naslednika Ban Ki Muna.

Kandidatura Rada, laburističkog premijera od 2007. do 2010. i zatim 2013. na nekoliko meseci, objavljena je početkom meseca. Rad govori kineski i vodi institut o azijskoj politici u Njujorku.

Kandidati za mesto generalnog sekretara UN treba da dobiju podršku svoje vlade. Medju favoritima su Portugalac Antonio Gutereš, koji je vodio posle prve runde tajnog glasanja 22. jula u Savetu bezbednosti UN. On je ispred bivšeg slovenačkog predsednika Danila Tirka, medju 12 kandidata, medju kojima je i kandidat Srbije Vuk Jeremić.

Dvoje diplomata rekli su tada za agenciju AP da je posle prve runde glasanja na trećem mestu troje kandidata – Irina Bokova (Bugarska), Vuk Jeremić (Srbija) i Srdjan Kerim (Makedonija).

Savet bezbednosti do septembra bi trebalo da preporuči jednog kandidata za novog generalnog sekretara UN Generalnoj skupštini UN. U slučaju da ne može da se usaglasi oko jednog kandidata, više njih će izaći pred 193 članica na Generalnoj skupštini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.