U trendu

Bivši logoraši Aušvica o vraćanju u život

Centralna komemorativna ceremonija na Dan sećanja na žrtve holokausta, 27. januara kada je Crvena armija 1945. godine oslobodila najveće stratište Jevreja u Drugom svetskom ratu – nemački nacistički koncentracioni logor Aušvic-Birkenau na jugu Poljske, ove godine protiče u znaku povratka preživelih logoraša u novi život.

„Odajući poštu svim žrtvama ove godine posebno želimo da se setimo ljudi koji su uprkos ogromnoj traumi pokušali da se vrate u normalan život“, kazao je direktor Državnog muzeja bivšg nemačkog logora Aušvic-Birkenau koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj, Pjotr Civinjski.

Glavni gosti komemoracije i obeležavanja Dana sećanje na žrtve holokausta u celoj Poljskoj pod pokroviteljstom predsednika Poljske Andžeja Dude u Aušvicu su danas bivši logoraši, njih oko 80, koji će se pred Spomenikom žrtvama obratiti svetu sa porukom o monstruoznom zločinu holokausta.  Pored njih, govoriće i predsednik Duda i ambasadori Izraela i Rusije.

U pohod dug tri kilometra od glavne kapije logora sa ciničnim nacističkim napisom „Rad oslobadja“, pored Zida smrti, svedoka streljanja u logoru, do spomenika i nekadašnjih gasnih komora ove godine će krenuti u podne i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarovic.

O tragičnim sudbinama preživelih Jevreja koji su pokušavali da potisnu iz misli zlo nacista i vrate se u normalan život, neki u razorenom rodnom mestu, drugi stvarajući svoju državu Izrael kao dom bezbedan pred holokaustom, treći u emigraciji u SAD, govori izložba upriličena za ovu godišnjicu u barakama Muzeja.

Dan sećanja na žrtve holokausta i ove godine obeležava Varšava, polaganjem cveća i paljenjem sveća ispred Spomenika heroja Varšavskog geta, ekumenskom molitvom i čitanjem imena jevrejskih žrtava a ulicama grada prolazi popodne i na ovu 71.  godišnjicu prazan starinski tramvaj žigosan kao i Jevreji u vreme nacističkog divljanja u okupiranoj Varšavi – Davidovom zvezdom.

„Taj tramvaj zaustavlja se na stanicama. Vrata se otvaraju. Niko ne izlazi, niko ne ulazi. To je način da se setimo onih kojih više nema“, kazala je direktorka fondacije Šalom koja je suorganizator varšavske komemoracije i sećanja na jevrejske susede koji su stradali u logorima, Golda Tancer.

Širom Poljske sa sumrakom u 18 časova na prozorima zgrada i kuća zasijaće sveće kojima obični Poljaci pokazuju da nisu zaboravili nijednu od žrtava holokausta.

Logor Aušvic kasnije proširen u kompleks Aušvic Birkenau nacisti su podigli 1940. godine, prvobitno kao logor za Poljake. Dv godine kasnije, pretvorili su ga u glavnu fabriku smrti, stratište Jevreja u monstruoznom planu Hitlerovog Trećeg rajha da likvidira evropske Jevreje.

U gasnim komorama, od bolesti i rada u neljudskim uslovima u logoru je stradalo najmanje 1,1 milion logoraša, najviše Jevreja i Roma ali i sovjetskih vojnih zarobljenika, Poljaka i pripadnika drugih naroda Evrope.

Logor Aušvic Birkenau oslobodila je 27. januara sovjetska Crvena armija. U borbama za logor poginuo je 231 vojnik a Ujedinjene nacije  2005. godine proglasile su taj dan za medjunarodni Dan sećanja na žrtve holokausta.

Logor je posle rata pretvoren u muzej a prošle godine posetilo ga je rekordnih 1,72 milion ljudi, medju njima i 93.000 Nemaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.