U trendu

Bregzit nova tema sutraĆĄnjeg samita lidera Severne Amerike

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije biće neočekivana i neplanirana tema samita lidera Severne Amerike koji će sutra biti odrĆŸan u Otavi.

O mogućim, naročito ekonomskim posledicama Bregzita, razgovaraće domaćin samita kanadski premijer DĆŸastin Trudo, američki predsednik Barak Obama i meksički predsednik Enrike Penja Nijeto.

Trudo je uoči referenduma izjavio je da ĆŸeli da Velika Britanija ostane u Evropskoj uniji kako bi i dalje mogla da bude snaĆŸan glas podrĆĄke trgovinskom i ekonomskom prosperitetu.

On je tada rekao da je ta zemlja uvek bila snaĆŸan i pozitivan glas u EU za sveobuhvatan ekonomski i trgovinski sporazum koji je Kanada postigla sa Evropskom zajednicom, a koji čeka ratifikaciju.

Pre britanskog referenduma kanadska vlada najavila je da će glavne teme jednodnevnog samita biti otvaranje novih radnih mesta, jačanje lokalnih zajednica i privredni rast zasnovan na upotrebi čistih tehnologija.

Razvoj partnerstva u oblastima klimatskih promena, energije i zaơtite okoline ključni su prioriteti za Kanadu.

Tri lidera će takodje razgovarati o značajnim koracima koje će kolektivno preduzimati u cilju stvaranja viĆĄe integrisane, razvojno odrĆŸive i globalno konkurentne privrede Severne Amerike.

Kanada i Meksiko skreću paĆŸnju na mogući američki protekcionizam i trgovinske barijere o kojima je u trci za republikansku nominaciju govorio Donald Tramp, dok kandidatkinja demokrata Hilari Klinton nije oduĆĄevljena sporazumom o Trans-Pacifičkom partnerstvu.

Tri zemlje Severne Amerike od 1. januara 1994. primenjuju Sporazum o slobodnoj trgovini NAFTA za koji je jedan od njegovih tvoraca, raniji kanadski premijer Brajan Malruni proơle sedmice rekao da je omogućio otvaranje pet miliona radnih mesta u Kanadi i udvostrčio druơtveni bruto proizvod njegove zemlje.

Samit u sredu ima vrlo zgusnut program i protokol aktivnosti koji uključuje bilateralne susrete, plenarni sastanak trojice lidera, radni ručak i zajedničku konferenciju za medije.

Američki predsednik Obama obratiće se poslanicima oba doma kanadskog parlamenta.

Meksički predsednik Enrike Nijeto već juče je doputovao u trodnevnu drĆŸavnu posetu Kanadi, a američki predsednik Obama boraviće u Otavi samo u sredu na „samitu tri amigosa“ kako se neformalno i popularno nazivaju sastanci lidera Severne Amerike.

Jedna od vaĆŸnih kanadsko-meksičkih bilateralnih tema biće i ukidanje viza za Meksikance koji posećuju Kanadu, a ĆĄto je namera novog kanadskog premijera, liberala DĆŸastina Trudoa. Vize je uvela prethodna vlada konzervativaca 2009. u cilju sprečavanja priliva laĆŸnih emigranata.

Samiti lidera Severne Amerike odrĆŸavani su od 2005. do 2012. svake godine. Sastanci nisu odrĆŸani 2013. i 2015. Domaćin prethodnog Samita 2014. bio je Meksiko, a u Otavi je sastanak odrĆŸan 2007. Samit u Otavi 29. juna biće jubilarni, deseti.
Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.