U trendu

Ćerka bivšeg ruskog premijera zamenika guvernera Odese

Ćerka bivšeg ruskog premijera Jegora Gajdara, Marija, prihvatila je dužnost zamenika guvernera ukrajinske južne provincije Odese, što je izazvalo burne kritike u Rusiiji, ali i u Ukrajini.

Imenovanje Marije Gajdar za zamenika guvernera Odese u Rusiji je predstavljeno kao izdaja, dok je u Ukrajini kritikovana da nije dovoljno oštro osudila rusku aneksiju Krima. Guverner Odese je bivši kontroverzni gruzijski predsednik Mihail Sakašvili.

Predstavljajći danas javnosti u Odesi svog novog zamenika, Sakašvili je harvardskog đaka Mariju Gajdar opisao kao jednog od najbrilijantnijih političkih lidera borbe protiv režima ruskog predsednika Vladimira Putina. Sakašvili je bio predsednik Gruzije u vreme njenog kratkog rata sa Rusijom 2008. godine.

Marija Gajdar (32), jedina je ćerka nekadašnjeg ruskog reformskog premijera iz 1992-ih godine Jegora Gajdara i opozicioni je aktivista. Bila je zamenik guvernera ruske Kirovske oblasti 2009. do 2011. a zatim 2012. i 2013. savetnica zamenika gradonačelnika Moskve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.