U trendu

Dačić i Šojgu za razvoj vojno-tehničke saradnje

Potpredsednik srpske vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu založili su se danas u Moskvi za jačanje vojne i vojno-tehničke saradnje.

Dačić i Šojgu su razgovarali o ključnim pitanjima vojne i vojno-tehničke saradnje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Navodi se da su tokom susreta, koji je bio „prijateljski i konstruktivan“, razmenjena mišljenja o aktuelnim problemima medjunarodne i regionalne bezbednosti.

„Ministri su visoko ocenili nivo rusko-srpske saradnje u vojnoj oblasti, označili niz perspektivnih smerova trazvoja te saradnje“, navelo je ministarstvo.

Šojgu je rekao da je pravac proširenja partnerstva potvrdjen i tokom nedavne posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Moskvi i njegovog razgovora sa predsednikom Vladimirom Putinom.

„Naš prioritet je realizacija dogovora dostignutih na najvišem nivou“, rekao je Šojgu. „Susret je potvrdio uzajamno raspoloženje strana na dalji razvoj multilateralne rusko – srpske saradnje“, dodaje se u saopštenju.

Na početku razgovora, otvorenog za novinare, Šojgu je pohvalio ulogu Dačića kao bivšeg predsedavajućeg OEBS-a tokom rata na istoku Ukrajine rekavši da je Dačić ojačao ulogu OEBS-a na ukrajinskom pitanju.

Šojgu je kazao da treba da razgovaraju i o produžetku obuke, odnosno školovanju oficira srpske armije, kao i o „predstojećim isporukama vojne tehnike ove godine“.

Naveo je da narednog meseca očekuje dolazak u Moskvu ministra odbrane Zorana Djordjevića, kako bi učestvovao na petoj Medjunarodnoj konferenciji o medjunarodnoj bezbednosti.

Po njegovim rečima, to je dobra mogućnost za lično poznanstvo i razmenu mišljenja o ključnim pitanjima vojne saradnje. „Nadamo se da će nastaviti tradiciju prethodnih ministara i računamo na dalji razvoj vojne i vojno-tehničke saradnje“, dodao je Šojgu.

Ruski ministar odbrane je kazao da dve strane imaju „veoma gustu agendu dogadjaja u ovoj godini“ i izrazio nadu da će vojnici iz Srbije učestvovati u svim dogadjajima u Rusiji, kao što su Armijske igre, tenkovski biatlon.

Dačić je rekao da je Srbija „naravno, zainteresovana za saradnju sa Rusijom u oblasti odbrane“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.