U trendu

Dačić: Najviši prioritet OEBS-a jeste da preusmeri tok ukrajinske krize

HELSINKI/BEOGRAD, 9. jula 2015. (Beta) – Šef srpske dplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je najviši prioritet predsedavanja Srbije OEBS-u da preusmeri tok ukrajinske krize, ali da postoje i druga goruća pitanja, kao što su porast migranata i izbeglica na Mediteranu i u oblasti Jugoistočne Evrope i šireg regiona OEBS-a, terorizam, organizovani kriminal, nelegalna trgovina i klimatske promene.

Na zatvaranju 24. godišnjeg zasedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a u Helsinkiju, Dačić je rekao da je ta organizacija, suočena s krizom u i oko Ukrajine, primenila svoj sveobuhvatan skup mehanizama i postala ključni činilac u potrazi za trajnim političkim rešenjem.

On je ocenio da je „kroz brzo reagovanje na krizu u i oko Ukrajine, OEBS još jednom dokazao svoju vrednost nakon perioda kada su jedinstvene prednosti Organizacije često bivale zanemarene“.

Na sednici posvećenoj 40. godišnjici usvajanja Helsinškog završnog akta, dokumenta na kome je OEBS zasnovan i izazovima koji se danas postavljaju pred evropsku bezbednosnu strukturu, Dačić je naveo da su „Završni akt iz Helsinkija i proces (tadašnjeg) KEBS-a pružili ključnu ranu podršku događajima koji su oblikovali evropsku bezbednost tokom proteklih 40 godina“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.