U trendu

EU obećala Turskoj pomoć za sirijske izbeglice

Ministar spoljnih poslova Luksemburga koji predsedava EU, Žan Aselborn obećao je danas da će se Evropska unija (EU) dogovoriti o „znatnoj“ finansijskoj pomoći Turskoj, na čijem tlu je veliki deo sirijskih izbeglica koji žele u Evropu.

„Evropska komisija radi, rekla je pre dva dana Evropskom parlamentu da smo u procesu spremanja značajne alokacije za Tursku“, rekao je Aselborn posle sastanka u Ankari sa svojim turskim kolegom Feridunom Sinirliogluom.

„Morate se stvarno početi pokušaj raspodele tereta“, rekao je on.

„Nije da želimo da kupimo Tursku da bi postavila rampu onima koji žele da dođu u Evropu, već se radi o našoj podršci, s jedne strane, a s druge, mora biti neke granice kuda ulaze azilanti, jer moramo sprečiti ovu anarhiju koju vidimo“, rekao Aselborn.

Sama Turska je ugostila 2,2 miliona Sirijaca od početka građanskog rata u toj zemlji 2011. i potrošila na njih 6,6 milijardi evra, rekao je u petak zamenik premijera Numan Kurtulmus.

Predsednik Francuske, Fransoa Oland pozvao je u četvrtak EU da na svom sledećem samitu u Briselu u četvrtak odluči „da radi s Turskom“, kako bi se „osigurala da oni koji su u Turskoj, mogu ostati tamo“. 

Šef turske diplomatije pozdravio je obećanja Evrope.

„Pomogli nam drugi ili ne, mi ćemo nastaviti da pomažemo ljudima u nevolji“, rekao je on i dodao: „Radili smo i radićemo samo iz humanitarnih razloga, ne očekujući ništa zauzvrat“. 

Sinirlioglu je danas čestitao svom nemačkom kolegi Frank-Valteru Štajnmajeru zbog politike njegove zemlje u prihvatu izbeglica. „Nemačka je objavila spremnost da podeli teret (…) Mislim da će to biti primer za ostale“, rekao je on.

Turski ministar je naglasio značaj nalaženja političkog rešenja sirijskog sukoba.

„Ono što treba uraditi je staviti tačku na tu krizu. Neće biti moguće rešiti ovaj problem ako se građanski rat nastavi“, rekao je naglasuvši potrebu za odlazak sirijskog predsednika Bašara al-Asada s vlasti.

Štajnmajer koji je takođe u ankari, izrazio je „veliko poštovanje“ za turske gostoprimstvo prema sirijskim izbeglicama i ukazao na „krupnu ulogu“ Ankare u rešavanju sukoba u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.