U trendu

EU za jednostavniju imigraciju u tržištu rada

Nova uredba EU treba da olakša integraciju stručne radne snage iz takozvanih trećih država, čime bi „crveno-belo-crvena karta“, uvedena u Austriji 2011, bila prevaziđena.

U okviru akcionog plana EU od juna, iako to javnost nije primetila zbog izbegličke krize koja je u prvom planu, nalazi se predlog uspostavljanja smernica za „plavu kartu“ za imigraciju visokokvalifikovane radne snage iz inostranstva, tvrdi bečki dnevnik „Prese“.

Ova uredba bi imala dalekosežne posledice, jer bi time bila uvedena pravila širom EU za nastanjenje stručne radne snage.

Posledica bi bila da bi u pojedinim državama EU bile zamenjene do tada važeće zakonske mere.

Za Austriju to bi značio kraj „crveno-belo-crvene“ karte, potvrđeno je bečkom dnevniku „Prese“.

Nacionalna „crveno-belo-crvena“ karta uvedena je pre svega na zahtev socijalnih partnera, poslodavaca i organizacija zaposlenih, koji su se izjasnili za regulisanu imigraciju radne snage, koja je potrebna tržištu rada.

Radi se o tome da, na osnovi sistema poena Austrija može u trećim državama da bira radnu snagu koja joj nedostaje.

U Austriji je imigracija na osnovu te karte veoma mala, a prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova prošle godine je 1.640 građana iz zemalja van Unije dobilo je „crveno-belo-crvenu“ kartu.

Većina je došla iz Bosne i Hercegovine (350), a zatim i Srbije (171).

Novi predlog za rešenje imigracije na nivou EU cilja na to da ubuduće vlasnici „plave karte“ mogu lakše, brže i fleksibilnije da uđu na tržište rada, kao i da se olakša spajanje porodica.

Isto tako treba da se pojednostavi promena radnog mesta unutar EU.

U Privrednoj komori Austrije se predlog izmene uredbe EU u osnovi ocenjuje pozitivno.

„Plava karta mora biti dalje razvijena“, objasnila je ekspert za migracije u Privrednoj

Uredba EU ostavlja državama članice mogućnost da i dalje odlučuju koliko imigranata iz trećih zemalja žele da prime.

Pošto je diskusija o „plavoj karti“ usledila u vreme rasprave o izbegličkoj krizi i raspodeli izbeglica čemu se protive mnoge države, u austrijskoj vladi postoji uzdržanost po pitanju primene plana Unije za olakšanu imigraciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.