U trendu

Guverner Ohaja Džon Kejsik ušao u trku za predsednika

Guverner Ohaja hrvatskog porekla Džon Kejsik (John Kasich) ušao je danas u trku za predsednika SAD kao 16. republikanac koji traži nominaciju konzervativaca.

Kejsik je poznat po prkošenju Republikanskoj partiji – za razliku od ostalih guvernera koji se nadmeću za predsedničku nominaciju republikanca, on je prihvatio proširenje programa zdravstvene zaštite u skladu s federalnim programom poznatim kao Obamaker.

Potomak mađarskih, čeških i hrvatskih imigranata obznanio je kandidaturu na Ohajo stejt univerzitetu, odakle je 1970. kao brucoš na političkim naukama napisao pismo kojim je dobio 20-minutni prijem kod predsednika Ričarda Niksona.

Kejsik je rekao da je jedini republikanski kandidat s iskustvom u tri oblasti političkog liderstva – federalnom budžetu, nacionalnoj bezbednosti i državnoj upravi. On je sedam godina proveo u banci Leman braders na jednom od rukovodećih mesta sve do 2008. kada je ta banka bankrotirala čime je kulminirala svetska finansijska kriza.

On je naznačio da se za razliku od ostalih republikanskih kandidata neće fokusirati na kritiku glavne rivalke iz Demokratske partije Hilari Klinton ili predsednika Baraka Obame.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.