U trendu

Izraelska levičarska organizacija pozvala UN da okonča okupaciju

Predsedavajući izraelske organizacije za ljudska prava Becelem kritikovao je politiku Vlade Izraela, okrivio je za nasilje protiv Palestinaca i pozvao na akciju protiv te zemlje na neformalnoj sednici Saveta bezbednosti UN o jevrejskim naseljima na okupiranim teritorijama.

„Ono što ću vam reći nema za cilj da vas šokira. Okupacija Palestine je nepravedna – mi smo blizu 50 godina okupacije i ja apelujem na vas da preduzmete akciju. Pitam vas šta to znači živeti praktično 49 godina pod vojnom vlašću. Živeti pod vojnom okupacijom znači živeti pod nasiljem. Nasilje usmerava palestinske živote od kolevke do groba“, rekao je Hagi El-Ad.

Kako prenose izraelski mediji, El-Ad je upozorio da Izrael konstantno donosi zakone koje osudjuje Savet za ljudska prava UN. Ta zemlja je proglasila 20 procenata okupirane Zapadne obale državnom teritorijom i insistira da su sve akcije koje preduzima legalne po medjunarodnom pravu.

Organizacija Becelem već 27 godina radi na dokumentovanju života Palestinaca sa ciljem da ga objasni Izraelcima i bori se protiv kršenja ljudskih prava.

„Osećam da je neophodno da pitam koliko palestinskih kuća je potrebno srušiti pre nego što se preduzme akcija? Palestinci imaju pravo na život i samoopredeljenje. Ovo je vreme da se preduzme akcija“, rekao je vodja organizacije Becelem.

On je rekao da Savet bezbednosti ne samo da ima moć već da ima i obavezu da preduzme akciju i pošalje poruku svetu.

„Izrael ne može držati pod okupacijom stanovništvo i zvati sebe demokratijom. Izrael je osnovan na medjunarodnom legitimitetu. Potrebna nam je vaša pomoć – 50 godina okupacije je previše. Okupacija mora da se okonča. Savet bezbednosti mora delovati i vreme za to je sada“, dodao je Hagi El-Adon na sednici koju su sazvale Malezija, Venecuela, Senegal i Angola, na palestinski zahtev.

Izraelski ambasador u UN Dani Danon je u odgovoru ocenio da Palestinci traže svaki mogući način da izbegnu pregovore, optuživši ih za „diplomatski terorizam“ protiv Izraela.

Još jedna izraelska organizacija za ljudska prava Mir sada (Šalom akšav) je bila pozvana da govori ali nije mogla da dodje, pa ju je predstavila bratska organizacija Amerikanci za Mir sada koja se takodje bori za okončanje izraelske okupacije, navodi agencija Asošiejted pres.

Ona je upozorila da je u vreme potpisivanja prvog privremenog mirovnog sporazuma Izraela i Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) pre 23 godine broj jevrejskih naseljenika na Zapadnoj obali bio 116.000, a krajem 2015. bilo ih je skoro 390.000.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je neformalni sastanak ocenio pozitivnim u okviru diskusija o novoj rezoluciji svetskog tela kojom će se tražiti okončanje izgradnje jevrejskih naselja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.