U trendu

Južna i Severna Koreja nastavile pregovore

Severna i Južna Koreja su se, bar na trenutak, povukle sa ivice ratnog sukoba i danas su počele drugu rundu pregovora koji prethodnog dana nisu doveli do pomaka.

Nakon jučerašnjih maratonskih razgovora, južnokorejska vojska je jutros prijavila neobične pokrete trupa i podmornica na teritoriji Severne Koreje koji ukazuju da Pjongjang navodno jača svoje kapacitete za eventualni napad.

Prema rečima jednog neimenovanog zvaničnika ministarstva odbrane, oko 70 odsto podmornica Severne Koreje je napustilo svoje baze i južnokorejska vojska ih danas više ne može detektovati. Sever ima ukupno 77 podmornica.

Zvaničnik je rekao i da su vlasti u Pjongjangu, otkako su jučerašnji pregovori počeli, udvostručile snagu svojih artiljerijskih snaga na prvoj liniji.

Dve države su prethodnih dana pretile jedna drugoj uništenjem. Ipak, makar samo i to što su se njihovi visoki zvaničnici odlučili da naprosto sednu za pregovarački sto u pograničnom selu Panmundžom – mestu gde je 1953. godine potpisan prekid vatre kojim je obustavljen Korejski rat – predstavlja neku vrstu pobede.

Trajanje prve runde pregovora – skoro 10 sati – i odsustvo vidljivog napretka nije ništa neobično. Dve korejske države se obično teško slože da pregovaraju, ali kad to jednom urade, maratonski razgovori su gotovo pravilo. A posle višedecenijskog animoziteta i krvoprolića, teško je naći zajednički jezik, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Predstavnik za štampu južnokorejske predsednice nije otkrio detalje jučerašnjih pregovora.

Oni su počeli ubrzo posle roka koji je Severna Koreja postavila Južnoj Koreji da prekine propagandno delovanje preko svojih zvučnika, postavljenih duž zajedničke granice.

Severna Koreja je objavila da je prva linija njenih trupa u punoj borbenoj gotovosti i da je spremna da krene u bitku, ako Seul ne odustane od propagande protiv vlasti u Pjongjangu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.