U trendu

Klinton proglasila pobedu u Demokratskoj stranci

Bivša državna sekretarka SAD Hilari Klinton proglasila je pobedu sinoć pošto je osvajanjem neophodnog broja delegata za predsedničku nominaciju Demokratske partije postala prva žena koja predvodi jednu od dve glavne američke stranke.

„U ovoj kampanji je reč o tome da obezbedimo da nema granice za nikoga od nas“, rekla je Klinton u obraćanju pristalicama u Bruklinu, osam godina pošto je neuspešno okonačala svoju prvu kampanju za Belu kuću.

Klinton je osvojila neophodan broj delegata za nominaciju i pre jučerašnjeg glasanja u šest država, od kojih je pobedila u Nju Džersiju, Nju Meksiku i Južnoj Dakoti.

Nju u predstojećim danima čekaju dva izazova. Mora dopreti do čvrstih pristalica svog rivala Bernija Sandersa koji ne odustaje od predsedničke trke iako nema skoro nikakve šanse da dobije nominaciju demokrata, a takodje mora da zaoštri sukob s verovatnim republikanskim kandidatom Donaldom Trampom.

Sanders je rekao da je razgovarao sinoć s Hilari Klinton. U obraćanju pristalicama on nije kritikovao bivšu državnu sekretarku kako je to dosad činio u javnim nastupima, ali je rekao da će se boriti i na poslednjem glasanju u Okrugu Kolumbija sledeće nedelje za „socijalnu, ekonomsku, rasnu i ekološku pravdu“.

Klinton ima prednost i u najvećoj saveznoj državi Kaliforniji, gde se sinoć glasalo, ali se glasovi i dalje broje. Sanders se nada da bi pobedom u Kaliforniji mogao ubediti neke od superdelagata, visokih stranačkih funkcionera, da glasaju za njega na konvenciji partije u julu a ne za Klinton.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je juče Klinton i Sandersa. Bela kuća je saopštila da je Obama čestitao bivšoj državnoj sekretarki na obezbedjivanju demokratske presedničke nominacije i pohvalio njenu „istorijsku kampanju“.

Bela kuća je sapštila i da će se Obama i Sanders sastati sutra u Beloj kući na zahtev senatora iz Vermonta. Sanders je juče pobedio u Severnoj Dakoti i Montani koji donese mali broj delegata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.