U trendu

Lavrov i Keri: Medjunarodni sastanak o Siriji u Njujorku u petak

Medjunarodni sastanak o Siriji biće održan u petak u Njujorku na nivou ministara spoljnih poslova, objavili su danas ruski i američki šefovi diplomatija Sergej Lavrov i Džon Keri posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

„Podržavamo ideju sazivanja novog sastanka medjunarodne grupe o Siriji na ministarskom nivou u Njujorku u petak, 18. decembra“, rekao je Lavrov. 

Do sada Moskva nije želela da potvrdi da će učestvovati na tom sastanku. Održavanje sastanka je potvrdio Keri.

Sastanak spada u takozvani Bečki proces u kome se 17 zemalja, uključujući Rusiju i Iran, složilo 14. novembra o političkoj mapi puta za Siriju.

Posle razgovora u Njujorku Moskva želi da predloži nacrt rezolucije u Savetu bezbednosti UN koja bi potvrdila principe ustanovljene u dokumentima u Beču, deklaracija od 30. oktobra i 14. novembra, rekao je Lavrov.

Mapa puta ustanovljena u Beču predvidja početkom januara sastanak predstavnika opozicije i vlasti, uspostavljanje tranzicione vlade za šest meseci i izbore za 18 meseci.

Lavrov je rekao da su se danas sastali ne kao Rusi i Amerikanci nego kao kopredsedavajući medjunarodne grupe o Siriji.

Keri je ipak preneo Putinu svoju zabrinutost zbog ruskog bombardovanja koje je pogodilo umerene pobunjenik,e a ne ekstremiste Islamske države u Siriji uprkos obećanjima Moskve krajem novembra francuskom predsedniku Fransoa Olandu da će se uzdržavati od bombardovanja „zdrave opozicije“.

Keri je razgovarao oko tri sata sa Putinom posle već trosatnog razgovora sa svojim ruskim kolegom Lavrovim.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.