U trendu

Lavrov osudio optužbe protiv sirijskog režima

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov osudio je danas kao neosnovane optužbe da sirijska vlada ima hemisjko oružje pošto je Savet bezbednosti UN najavio istragu o napadima hlorom u Siriji.
Savet bezbednosti UN u petak je jednoglasno odlučio da formira grupu stručnjaka koja će istražiti napade hemijskim oružjem u Siriji. Rusija se saglasila s rezolucijom koju su SAD predložile.

SAD, Velika Britanija i Francuska optužile su sirijsku vojsku da je tokom 16 meseci koristila hlor kao oružje na severozapadu Sirije.

Međutim, Rusija, koja podržava sirijski režim, smatra da nema dokaza za takve optužbe.

„Problem (hemijskog oružja) je uspešno rešen“, rekao je Lavrorv aludirajući na uništavanje hemijskog oružja u Siriji.

„Pojavili su se navodi o neprijavljenom hemijskom oružju u Siriji. U toku je provera, ali treba izbegavati neosnovane optužbe. Verujemo da će Sirija sarađivati“, rekao je Lavrov.

Posle napada hemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. avgusta 2013. kada je stradalo više stotina civila, SAD i Rusija su postigle sporazum koji je rezultirao rezolucijom Saveta bezbednosti UN kojom je Siriji naloženo da uništi zalihe hemijskog oružja.

Sirija je saopštila da je uništila 1.300 tona hemijskog oružja, ali svetska Organizacija za zabranu hemijskog oružja istražuje da li ima neprijavljenih zaliha.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.