U trendu

Lider italijanskih radikala Marko Panela preminuo u 86. godini

Lider italijanske Radikalne stranke Marko Panela, poznat po zalaganju za legalizaciju abortusa, preminuo je danas u 86. godini života.

Panela, čuven po čestim štrajkovim gladju i promovisanju liberalnih ideja koje su često bile suprotne zvaničnim stavovima Katoličke crkve, poslednjih nekoliko dana proveo je u bolnici  Rimu, a vest o njegovoj smrti objavio je Radio Radikale (Radio Radicale), radio-stanica njegove stranke.

Tokom 1950-tih godina osnovao je italijansku Radikalnu stranku, a kao poslanik u parlamentu zalagao se za legalizaciju abortusa i razvoda braka u konzervativnoj katoličkoj Italiji.

Na medjunarodnoj sceni bio je poznat kao borac za mir, veliki poštovalac Martina Lutera Kinga i prijatelj tibetanskog duhovnog vodje Dalaj-lame.

Uprkos svojoj antiklerikalnoj retorici, Panela je aktivno saradjivao sa Vatikanom u borbi protiv gladi u svetu i smrtne kazne i gajio je poštovanje prema papi Franji, sa kojim je delio brigu o poboljšanju prava zatvorenika, navodi se u saopštenju portparola Svete stolice Federika Lombardija.

Papa je nedavno Paneli za rodjendan poslao primerak svoje knjige, a 2014. godine u telefonskom razgovoru tražio je od njega da okonča štrajk gladju kojeg je započeo u znak protesta zbog kršenja prava zatvorenika.

Poslednjih nekoliko godina borio se sa rakom jetre i pluća i često je hospitalizovan zbog zdravstvenih problema izazvanih štrajkovima gladju.

Italijanski ateisti smatraju Panelu čovekom koji je ceo život posvetio borbi za gradjanska prava u Italiji i navode da bez njega Italija nikada ne bi postala sekularna država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.