U trendu

Lideri EU: Nužna dalja podrška Zapadnom Balkanu za obustavu imigracije

Vodji Evropske unije su naglasili da je nužno nastaviti podršku zemljama Zapadnog Balkana da bi se, uz punu primenu sporazuma EU-Turska, održala obustava priliva ilegalnih imigranata u Evropu.

To je uslov da se stabilizuje situacija u istočnom Sredozemlju kad je reč o imigraciji, ukazali su u zaključcima o migraciji, usvojenim noćas posle ponoć, šefovi država ili vlada EU u Briselu.

Oni su istakli da je važan korak za zaštitu spoljnih granica postavljanje početkom oktobra Evropske obalske granične straže, a naložili su nadležnim telima EU da usaglašavanjem propisa o privremenom vraćanju nadzora na unutrašnjim šengenskim granicama obezbede „povratak na Šengen“.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je novinarima rekao da je potpuno preokrenuta situacija s prilivom ilegalnih imigranata preko istočnog Sredozemlja, što je sad za 98 odsto smanjeno u odnosu na prošlu godinu i „zato su vodji EU odlučili da se vrati režim Šengena“.

Oni su se, po rečima Tuska, „saglasili da se ukine privremena granična kontrola unutar Šengena, što će biti propraćeno jačanjem nadzora spoljnih granica EU“.

Evropski lideri su zatražili da se u sklopu sporazuma EU-Turska ubrza vraćanje ilegalnih migranata sa grčkih ostrva u Tursku i mnogo brže sprovodi postupak oko zahteva za azil i pozvali članice EU da neodložno u tom cilju daju dogovorenu pomoć Grčkoj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.