U trendu

Lideri EU osuđuju Rusiju zbog napada na Alep

Lideri EU na samitu u Briselu, koji je počeo večeras, osudili su Rusiju zbog bombardovanja civila u sirijskom gradu Alepu, a Britanija, Francuska i Nemačka podržale su opciju da se razmotre sankcije protiv Moskve ako se napadi nastave.

Francuski predsednik Fransoa Oland kazao je da traži da se izvrši maksimalan diplomatski pritisak na Rusiju da bi produžila obustavu napada na Alep, prenosi Rojters.

„Sve opcije su otvorene sve dok se primirje ne poštuje i postoji želja da se grad uništi“, rekao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ranije danas da humanitarna pauza u sirijskom gradu Alepu, koja ističe danas, bude produžena za još 24 sata, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Uticajni evroparlamentarac blizak nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, Dejvid Mekalister, izjavio je za Rojters da EU još može da uvede nove sankcije Rusiji ili da pooštri postojeće.

U nacrtu saopštenja lidera EU osuđuju se napadi sirijske i ruske vojske na Alep i preti novim sankcijama ako bi se to nastavilo.

„Evropski savet oštro osuđuje napade sirijskog režima i njihovih saveznika, odnosno Rusije, na civile u Alepu“, navodi se u nacrtu zaključaka samita u koji je Rojters imao uvid.

„Odgovorni za kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima moraju odgovarati“, kaže se u nacrtu.

EU razmatra sve opcije, uključujući dalje restriktivne mere prema pojedincima i firmama koje podržavaju režim, ako bi se sadašnja situacija nastavila, prenosi agencija.

Sirijska vojska danas je saopštila da je na snagu stupilo unilateralno primirje koje podržava Rusija kako bi se ljudima omogućilo da napuste opkoljeni istočni Alep, što pobunjenici odbacuju i tvrde da se pripremaju za kontraofanzivu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar