U trendu

Ljudska prava: Moskva optužila Vašington da ćuti o zloupotrebama Kijeva

Rusija je u petak optužila SAD da u godišnjem izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu ćute o kršenju ljudskih prava koje čini ukrajinska vojska na istoku. Taj izveštaj „je još jedan primer“ američkog „deljenja lekcija“ u oblasti ljudskih prava, reklo je rusko Ministarstva inostranih poslova u saopštenju.

Moskva je takođe optužila Vašington da „manipuliše činjenicama“, da bi pokazao da su SAD „nepogrešive“ i da „problemi uvek dolaze iz drugih zemalja“. Rusija posebno osuđuje „cinično ćutanje“ Vašingtona na „teško kršenje ljudskih prava“ koje ukrajinska vojska čini u istočnoj Ukrajini, gde se od aprila 2014. godine bori sa pro-ruskim separatistima.

Izveštaj Stejt departmenta, objavljen u četvrtak, ponovo kritikuje niz zemalja, uključujući Rusiju i Kinu.

Peking je u četvrtak uzvratio ocenivši kao „žalosno“ stanje ljudskih prava u Sjedinjenim Državama, pominjući brutalnost američke policije i državnu špijunažu interneta i telekomunikacija, a taj stav je i u saopštenju ruskog ministarstva.

Američki zvaničnici redovno osuđuju kršenje ljudskih prava u Rusiji, na šta Moskva obično odgovara tražeći od Vašingtona da uredi svoju kuću, dok je napetost između te dve sile zbog ukrajinske krize, najveća od kraja Hladnog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.