U trendu

Merkel upozorava na jednostavna rešenja populističih pokreta

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je danas na Kongresu svoje stranke, Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Esenu, na „jednostavna rešenja“ koja nude populistički pokreti i odbacila njihovu tvrdnju da oni jedini predstavljaju narod.

Kancelarka je rekla da će parlamentarni izbori verovatno biti održani u septembru 2017. i da će biti najteži od ujedinjenja zemlje 1990. godine zbog porasta populizma koji u Nemačkoj predstavlja antiimigracioni pokret Alternativa za Nemačku (AfD).

Medjutim, „svet nije crno-beo i treba da budemo skeptični prema lakim odgovorima, jer oni retko pokreću našu zemlju napred“, rekla je Angela Merkel, koja će, kako se očekuje, biti ponovo izabrana za lidera stranke što će joj omogućiti da se kandiduje na izborima 2017. godine.

Ona je istovremeno pokazala da je čvrsta u odbrani vrednosti Nemačke i svoje konzervativne partije i ponovila nameru vlade da zabrani nošenje hidžaba na nekim javnim mestima.

Posebno je kritikovala slogan „Mi smo narod“ koji se danas uzvikuje na demonstracijama nemačkog ekstremnodseničarskog pokreta Pegida, sličan pozivu stanovnika istočne Nemačke krajem 1989. koji su tražili kraj komunističke diktature.

„I dalje ceo narod odredjuje ko je narod, svi mi odlučujemo, a ne samo neki od nas, čak iako su oni jako glasni“, rekla je Merkelova.

Kancelarka, koja je žestoko kritikovana čak i u okviru sopstvene partije zbog širokog otvaranja vrata zemlje 2015. godine stotinama hiljada izbeglica, priznala je da je „mnogo tražila“ od svoje partije tokom migrantske krize.

Ona je ponovo obećala da situacija kao ona u leto 2015. godine kada je hiljade migranata stiglo u Nemačku „ne može i ne treba da se ponovi“.

Ponovila je i da vlada namerava da zabrani nošenje hidžaba na nekim javnim mestima. „Integralno prekrivanje lica treba da bude zabranjeno tamo gde je pravno moguće“, rekla je kancelarka.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer predstavio je predlog u tom smislu u avgustu kojim se zabranjuje nošenje burke i nikaba u državnoj administraciji, školama, na univerzitetima ili pred sudovima. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.